Published On: četvrtak, 4. maja 2017.

Advokat Aleksić: Naplata dugovanja za ratne dnevnice sve izvesnija

Nakon potvrđujće presude prestoničkog Višeg, ali i niškog, novosadskog i kragujevačkog Apelacionog, diskriminaciju ratnih veterana koji su se borili za svoju zemlju u ratu na Kososvu i Metohiji, potvrdio je i Viši sud u Novom Pazaru, navode u advokatskoj kancelariji Aleksić, koja zastupa više od 10 hiljada boraca iz Nišavskog okruga.

Prema procenama nadležnih iz ovog pravnog tima, diskriminaciju države nad učesnicima rata 99’ godine, a u odnosu na borce iz Topličkog kraja koji su još pre sedam godina naplatili svoja dugovanja, istovetnim sudskim odlukama nadaju se i kada je reč postupcima u Palati pravde u Sremskoj Mitrovici, ali i svim ostalim širom Srbije.

Za sada nemamo informacije da se bilo ko od sudija protivi ovakvim odlukama, jer prvenstveno imamo sve potrebne dokaze a i moraju se voditi načellom istovetnosti odluka za iste slučajeve, tako da sam ubeđen da ćemo dobiti potvrđujuće presude, pa čak mi je i odluka da Vrhovni kasacioni sud uradi reviziju nekih slučajeva na zahtev resornog Ministarstva ohrabruuća, jer će to samo potvrditi sve navode iz tužbi za diskriminaciju, izjavio je Srđan Aleksić, poznati niški advokat koji je na čelu advokatskog tima.

Advokat Srđan Aleksić

Aleksić objašnjava i da su 2008. godine, borci iz Kuršumlije, Blaca, Bojnika, na osnovu toga što dolaze iz nerazvijenih područja, naplatili još 2008. godine ratne dnevnice i to na ime novčane naknade, i to samo jer je država uvidela da bi njih stotinak, koji su tužili uzeli mnogo više, jer bi podneli zahtev za isplatu celodnevnih dnevnica a ne samo u iznosu koji pokriva osmočasovno prisustvo na terenu.

I mi ćemo to tražiti, po 3 i po hiljae po danu provedenom za vreme NATO agresije, a mnogi će tužiti i za nadoknadu materijalnih i nematerijalnih troškova, ali još čekamo kako će se izjasniti džava, jer iako je rok za vansudsko poravnanje prošao, imamo neke informacije da bi mogli da pristanu, ako ne svakako idemo na idući korak, a to je tužba za naplatu dugovanja, veli advokat Aleksić koji je dodao da ovaj spor smatra „parnicom svoje karijere“.

Podsećamo, iznos za koji su ratni veterani se usaglasili da će potraživati na ime materijalne i nematerijalne štete je 300 hiljada dinara sa zakonskom zateznom kamatom, a prema nekim nezvaničnim podacima, preko 50 hiljada ratnih rezervista iz cele zemlje, ovlastilo je advokate da ih zastupa protiv države.

Da se jave oni koji su zbog bombardovanja izgubili zdravlje

SrđanAleksić, koji je na predlog Kraljevske Akademije i intelektualnih krugova i na čelu pravnog tima koji će ponovo podneti tužbu protiv NATO alijanse u ime Srbije, pozvao je sve ljude, koji su tokom godina oboleli ili imaju zravstvene posledice, za koje postoji medicinski dokaz da su izazavane bombardovanjem osiromašenim uranijumom da se jave njegovoj kancelariji.

Siguran sam da ćemo ovoga puta to dokazati i izvojevati pobedu tako što ćemo dokazati da je bilo povrede svih konvencija ratovanja, tako da smo u fazi, zajedno sa svim uglednim kolegama, potrage da bar imamo 10-ak slučajeva sa potpunom medicinskom dokumentacijom koja dokazuje da su njihove bombe, bačene 99’ godine izazvale oboljevanje ili dugotrajne zdravstvene posledice kod naših ljudi, i pozivam javno da sve koji imaju takve papire, da se jave u moju advokatsku kancelariju.

N.Marković

Displaying 17 Comments
Have Your Say
 1. MILA kaže:

  Postovani !!Ja sam obolela od karcinoma materice. Stanujem na samo100m od raketiranog voza u grdelickoj klisuri i srusenog cuvenog Sarajevskog mosta.U mestu gde stanujemo za vreme bombardovanja paloje78 proektila Nato zlikovaca.u porodice smo se svi razboleli , ja sa teskim karcinomom i s35 yracnih terapija, i tri ciklusa hemo raadijacije, suprug dva infrakta. Inace on je bio u Biljusu za vreme rataa . Od tada do dan danas nikom nista , a okruzeni smo zemljistem gde je baceni osiromaseni uranijum.I dan danas kad dodju da ispitavaju zemnju govore nam da se selimo ,a nikada nece da kazu koliko je zemljiste puno otrova.Hvala na savet i svaku pomoc ako uopste dobijem ikakav odgovor.Hvala puno.

 2. Siniša Milutinović kaže:

  Poštovana gospodo! Učesnik sam oba rata koji je bio na našim prostorima.Ništa nisam dobio do danas,jedino što sam ostao bez posla posle38 god.rada. sad nisam nigde. Niko mi neda posla. Šta da radim? Imam 58 god. Živim od ženine penzije od 20hilj. Advokat aleksić isključio sve telefone. Juče je bilo suđenjebpo mom predmetu i neznam koja je odluks.

 3. cole kaže:

  Autor ovih redova pravi grešku i nije jedini kad kaže „iz Nišavskog“ okruga.Radi se o Trećoj armiji sa sedištem u Nišu a u njenim redovima mobilisani su ljudi iz više okruga.

 4. Igor dimitrijevic kaže:

  Da li kao redovan vojnik na sluzenju vojnog roka na kosovu tokom rata imam pravo na ratne dnevnice.hvala

 5. michal kaže:

  Ima nas dosta koji nisu nista primili gde bi bilo dobro da se jave da traze dnevnice kod kojeg advokata

  • Tomislav Dozai kaže:

   Takodje za sluzenje redovnog vojnog za vreme bombardovanja na prostoru Kosova. hvala

 6. acimovic vladica kaže:

  postovani ,srdjane aleksicu.jasam iz beleckve kod vrsca ucestvovosam u ratu99 godine .biloje nas 12 .bilismo u .djakovicu 78 dana .ido do dana danasnjeg mi nismo dobili od drzave .nase dnevnice nismo dobili nista .vi imate nasu dukumentaciju kod vas .iz svih krajeva su po nesto dobili samo mi nismo.jase nadam u vas i imam veliko poverenje da cete uspeti da naplatite iza nas posto nasje drzava zaboravila .

 7. Rade Novi Sad kaže:

  Sramota je šta se radi po ovoj zemlji. Borci se sami diskriminišu. Sad su svi isti iz 1999. godine, a mi što smo krvarili gaće po krajni, to nikom ništa. Da li mi borci, sa i dalje izbegličkim statusom, imamo neka prava od majčice Srbije?

  • deki kaže:

   a vi što ste ratovali po krajni 91-95 dobili ste što ste zaslužili, OLUJA 95, isa bi neka prava a izgubili ste krajnu za 3 dana , jesmo vas proterali laganini bez problema kad ste i sami bježali, pozdrav od hrvatskog branitelja srpskom junaku i dođi opet da te ugostimo

 8. Milan Beograd kaže:

  Stvarno malo je sramota, ako Aleksiću zavlačite narod. jadni smo i bedni, poznato je kako se Srbije odnosi prema svojim ratnicima. Zato ili to uradite ili ne dajte više lažnu nadu narodu!

  • cedomir stojanovic kaže:

   da li ce se do kraja 2017.godine resiti sudski sporovi.
   interesuje me za novi sad.
   koliko je do sada reseno slucajeva naknade za ratne dnevnice
   s pozdravom.

 9. Rakić Aleksandar kaže:

  Posle rata sam se našao u Sloveniji jer u Srbiji nije bilo posla. I dalje imam srpsko državljanstvo, a na ratištu sam proveo 52 dana. Nikad mi nije padalo napamet da tražim pare jer smatram da je nečasno ratovati za Srbiju i tražiti pare. Sada mi je svejedno, sve maske su pale. da li imam prava na ratne dnevnice, a do sada nikome nisam podneo dkumente o boravku na ratištu?

 10. Petar Zakula kaže:

  Posto sam kao dobrovoljac javio u garnizon Batajnica i tu proveo 78dana tokom bobardovanja isao sam na mnogo borbeni zadataka po celoj Srbiji gde god su dejstvovali po vojnim skladistima goriva za ratno vazduhoplovstvo i to uvekposle njihovog dejstva da spasavamo ono sto je otalo . Posle svega togapre tri godine sam oboleo od raka debelog creva i oprrisan sam u Zemunu imam kopletnu dokumentaciju a mnogi lekari su mi rekli da posto sam bio u ratnim operacijama da sa sigurnoscu sam tu bolest dobio od zracenja posto sam se kretao po mnogim objektima koji su bili mete Nato Agresora od drzave do sad nikad nisam nista dobio cak ni poziv na proslave dana Ratnog Vazduhoplovstva i pvo sto je velika sramota ali zto idu pliticari i ostale poguzije iz moje opstine koji nikad nisu ucestvovali ni 1999 ni 91 a ja jesam i nije mi zao .Sa verom u boga za bolju i lepsu Srbiju.

 11. jovanovic milenko kaže:

  samo napred ako je drzava pravna onda je sve u redu da u rat idu oni koi ga reziraju rata nebi ni bilo

 12. andja kaže:

  hoćel bit nadoknada i za one koji su izgubili sina oca brata šta a nisu nikad primili nikakvu oštetu za izgubljenu osobu

 13. Милош Ђурић Трстеник kaže:

  Само напред и без предавања.Кад су могли да плате једној групи људи треба да плате и свима осталима,без обзира да ли тужили или не јер спискови војника који су били на Косову и Метохији постоје и дан данас.

 14. Goran kaže:

  Sta se desava sa nama koji smo bili na ratistu1991 u Hrvatskoj?Imamo li i mi prava na dnevnice?Prica da je u tom periodu u Hrvatskoj vodjen gradjanski rat ne stoji.Meni u knjizici pise ucesce u ratu…

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>