Objavljeno: četvrtak, 14. septembar 2017.

Dečaci koji peru šoferšajbne sve bezobrazniji – iznuđuju novac

Nadležne službe da učine nešto povodom sve bezobraznijeg i agresivnog ponašanja dečaka koji stoje na sredini raskrsnice kod Suda i bukvalno iskaču ispred automobila, što da ti peru stakla, što da ti kucaju na isti tražeći pare…iritirajuće krajnje jer moraš biti posebno obazriv da ih ne udariš pa da odgovaraš, napisala je jedna Nišlijka ovih dana s svom facebook profilu.

Objava Nišlijke

Ova takoreći tabu tema u gradu prolazi nezapaženo, malo se o njoj govori. I kada se ko od medija dotakne te teme, obično priča navodi na to da su mnoga od dece, ali i starije omladine, socijalno nezaštićeni. I to je zaista tako, ali njihov odnos prema vozačima prelazi granice pristojnosti kada im građani za volanom kažu da ne žele pranje stakala na vozilu. Čuje se tu i po koja psovka.

Pre par godina u Nišu je bilo 65 dece, takozvanih beskućnika. Posle ukidanja svratišta, oni su na ulicama Niša prepuštena sama sebi. Oni čine jednu grupu perača šoferšajbni, i sigurno da nisu svi bahati, ali jedan deo jeste.

Sporna raskrsnica kod palate pravde

Kontaktirajući sugrađanku, saznajemo da svakodnevno doživljava neprijatnosti jer često tu prolazi.

Pored njih, vrlo agresivna je i grupa koja čisti stakla u Ulici 7.juli, kod crkve Svetog Luke. Ako odbijete čišćenje stakala, obavezno vam dobace „daj nešto sitno“. Kada i to odbijete, sledi psovka. Pojedini vozači, koliko vidim, uključuju brisače, da spreče pranje stakala, ali to je potpuno nenormalno. I šta se događa, i kada im odmahnete rukom „da ne brišu“, ipak to čine na brzinu i dodaju „daj nešto sitno, oprao sam ti stakla“. Sve to nije problem da se dogodi jednom ili dva puta, ali ako svaki dan mesecima imate istu borbu sa njima, onda to zaista nije normalno – priča ova Nišlijka.

Tomi daju sitno i kad ne opere stakla

Na raskrsnici kod Jagodinmalskog mosta u Nišu, stakla svakodnevno pere na automobilima mlađi Rom koga svi znaju pod imenom Toma. On je toliko kulturan i vaspitan, da lepo pita da li može da zaradi koji dinar i učini onako kako vozač želi. Bez agresivnosti, psovki i teških reči, svi ga vozači poštuju. Dešavalo se da mnogi otvore prozor, i daju mu pšo 10 ili 20 dinara, baš zato što teškom mukom uzima taj dinar i to na normalan i civilizovan način.

M.S.

Komentari (9)
 1. shaft kaže:

  Problem je odavno eskalirao,tako da kasni ovaj komentar.Ugrozavanje saobracaja,policije ni od korova,pa se pitam-treba li nesto tragicno da se desi“peracima“ ili vozacima i da se problem resi?

 2. i takooo ... kaže:

  Kakve su šanse vozača , da npr otvore zadnja vrata i sednu na zadnje sedište ? Kod crkve Sveti Luka „perači“ su
  1. VRLO PUNOLETNI
  2. VRLO AGRESIVNI
  3. AROGANTNI , NAROČITO PREMA ŽENAMA …
  Sve ovo vidi i darko kad kad ide na posao ( a ne da radi )jer prolazi nekad pešice . Al kad njega nije briga …

 3. marija kaže:

  Meni jedan od njih nije hteo da uzme 15 din., koliko sam imala sitno trenutno, kao nece ni da uzme toliko malo

 4. Milos kaže:

  Na prvu loptu coveku bude zao i sazali se kada vidi sitnu decu koja pokusavaju da na posten nacin zaradi neki dinar. Istina je u stvari totalno drugacija. Ta deca su tu po zadatku, rade za roditelje i sefa njihove bande, sve je to deo uigrane ekipe. Kao peru sofersajbne, a u stvari pokusavaju da vas pokradu. Tu istu decu mozete videti vikendom ispred kuce za vencanje kako prose i dzepare!!! Sve ovo sto pisem pisem iz svog licnog iskustva jer su i mene jednom prilikom izdzeparili. Od tada vise nemam ni trunku sazaljenja, to je jedna uigrana ekipa i dobro poznata organima vlasti, ali na veliku zalost zakon je na njihovoj strani i zato dragi moji sugradjani cuvajte se !!!

 5. miki kaže:

  Isti ovi kod suda posle ‘smene’ sa tim novcem koji zarade idu u kazino. Dve trecine prosjaka u Nisu prosi da bi se kockalo a price o bolesnim clanovima porodice besmislene.

 6. Demir kaže:

  Recite, slobodno mali cigani su drski i napinju lenje vozace na raskrsnicama.
  Zasto „lenje“, pa zato sto ne peru svoje sofersajbne! Da ih peru onda mali cigani nebi bili navalentni jer verovatno nisu coravi!

 7. Dragan kaže:

  Zasto je grad vec neko vreme u mraku? Uvece je sumorno,strasno i nebezbedno kretati se kroz grad, jer ulicna osvetljenja ne rade! Postaviti pitanje gradskim vlastima! Ne mogu da verujem da nam toliko dobro ide!

 8. Ludak od Marcipana kaže:

  Meni ne zasmiću, neam pare za gorivo da se švrćkam i bahatim

Vaš komentar: