Objavljeno: utorak, 13. januar 2015.

Koliko košta poklon?

U Nišu na centralnom gradskom trgu za doček srpske Nove godine nastupa Goran Bregović sa Orkestrom za svadbe i sahrane. Bilans stanja i uspeha grada Niša pokazuje da će Bregin orkestar ovog puta svirati na sahrani. Sahrani zakonskog poslovanja jedne lokalne samouprave!

reforme

Ako se osvrnemo na prethodnu 2014. godinu vidimo da je u Nišu sve poskupelo, a sa druge strane nije otvoreno ni jedno „zdravo“ radno mesto i nije uradjen ni jedan metar asfalta.

Na kraju godine, pod parolom štednje, u Nišu nije bilo ni organizovanog dočeka kalendarske Nove godine! Bivši gradonačelnik Niša Zoran Živković ponudio je organizuju dočeka Nove 2015. godine, ali gradonačelnik Perišić nije prihvatio i Nišlije su ostale bez besplatnog koncerta Bajage i instruktora na trgu.

Šta se sada promenilo?

Gradonačelnik Perišić zatečen u svojoj nesposobnosti organizacije i pod pritiskom velikog revolta gradjana, brzopleto je najavio „najveću žurku na balkanu“ za doček srpske Nove godine.

Priliku za dobar posao u ovoj situaciji videli su „tajanstveni prijatelјi grada“ koji su ponudili gradonačelniku slamku spasa i izrazili želju da finansiraju koncert Gorana Bregovića. Medjutim, gradonačelnik Zoran Perišić odbija da kaže ko su „tajanstveni prijatelj grada“ i kakav je tajni dogovor oko ovog „poklona“.

U javnom sektoru poklon predstavlja jedinicu mere za korupciju. Zarad malog marketinga i „vađenja“ za svoju nesposobnost da organizuje doček kalendarske Nove godine, gradonačelnik Perišić koji je već povezan sa sumnjivim radnjama oko nameštanja poslova u gradu, na ime ovog „poklona“ može da proneveri značajne gradske resurse. Sve to otvara jako ozbiljno pitanje: Koju vrste usluge su tražili tajanstveni davaoci poklona i koliko će „poklon“ koštati Nišlije?

Izgovori (drugi deo)

Ipak, pod novim pritiskom javnosti, gradonačelnik Perišić mora da otkrije ko finansira novogodišnji nastup i vađenje iz sopstvenih gluposti nalazi u tome da Bregović pred očima javnosti potpiše ugovor o donatorstu na osnovu koga će koncert održati iz čiste ljubavi prema gradu. Što bi se reklo za dž!

Iste večeri u Nišu je nastala anegdota: Došao Brega u Niš i video kako je uradjen tvrđavski „crveni“ most. Odmah je rešio da potpiše ugovor sa gradonačelnikom i da ovim ljudima svira džabe na sahrani. Naravno, nikom neće (ne sme) pasti na pamet da „tajni finansijeri“, čiji identitet ne sme da se otkrije, plaćaju uslugu u kešu.

Uzgred, da li Niš ima neku Upravu za kulturu, većnike, zašto oni od ove teme beže kao „đavo od krsta“? Novinari lutaju u magli za informacijama i šta je najstrašnije? Ako ovo prođe nerazotkriveno, sutra će Perišiću ili bilo kom gradonačelniku da padne na pamet da „prijatelji“ plaćaju unapred dogovorenu korupciju. I to još veću. I skuplju. Znamo mi da Bregović neće besplatno da nastupa, al’ nas boli što pokušavaju od nas da naprave idiote koje mogu stalno da lažu! Eto, tu je problem.

Dragan Ilić


Nišville 2017