Published On: subota, 1. decembra 2018.

Koliko od države primaju osobe sa invaliditetom?

Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ dotira pojedinačno osobe sa invaliditetom od tri do 40.000 dinara. Ovo je izjavila Olgica Pljevačić, predsednica Udruženja osoba sa multiple sklerozom koja navodi da se socijalni status mnogih osoba sa oboljenjima značajno poboljšao u odnosu na ranije.

Osoba sa najnižom penzijom, na primer, prima 15.700 dinara naknadu za tuđu negu i pomoć. To govorim za osobe koje nemaju stopostotno oštećenje telesnog sistema. Uz to dobija i 13.700 dinara kao pomoć. Osobe sa stopostotnim telesnim oštećenjima plus primaju preko Centra za socijalni rad, a to finansira republika i to u iznosu oko 11.000 dinara. Ako pričamo o osobama sa invalididetom sa najnižom penzijom i stopostotnim oštećenjem, to iznosi oko 50.000 dinara na mesečnom nivou – objašnjava Olgica Pljevačić.

Ona napominje da sa uvećanjem davanja iz Grada, sada i novoformirana udruženja imaju iste prinadležnosti kao i ona koja su formirana pre nekoliko godina.

Od velikog značaja nam je što su sva pomagala za invalide nalaze na pozitivnim listama tako da ih dobijamo besplatno, ali normalno, svako mora da prođe komisiju koja to odobrava.

gradjanin.rs

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. danijela miladinovic kaže:

    nas..milka protic..ul./ 17 nis 0603268074 bolujem od karcinom c32 laringitisa u grlu su mi sve izvadili disem na kanilu slabo pricam bila sam na zracenje i hemoterapiju.pentija mi je 14300 nemogu za lekove imati akamoli za ostalo rodjdna sam 27.06.1970 .iza sebe imam 17 god staza ukoliko bi ste pomogli ila bih vam vecno zahvalna pozdrav da ijela

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>