Published On: nedelja, 19. januara 2014.

Marko Božinović osvojio Bogojavljenski krst

bozinovic

FOTO: Vanja Keser

Marko Božinović(22), student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu,  pobednik je plivačke trke za časni krst u Nišu, povodom jednog od najvećih pravoslavnih praznika, Bogojavljenja.

Pred oko hiljadu građana trka je održana na bazenu SC Čair.

Vladika niški Jovan, koji je bacio krst za kojim se plivalo, uručio je  svim plivačima molitvenike.

Predsednik opštine Medijana Nebojša Krstić, kao organizator, pobedniku je pored časnog krsta, uručio i lovorov venac, zlatni lanac i krst, kao i 30.000 dinara.

Svi plivači dobili su od Krstića i privezak – zlatni krst, kao potvrdu učestvovanja u trci.

trkaci

FOTO: Vanja Keser

Već tradicionalno, u trci je učestvovalo 19 takmičara, koji su prethodno prošli rigorozne zdravstvene preglede, nakon čega su odabrani za samu trku u konkurenciji nekoliko desetina kandidata.

Tradicija obeležavanje Bogojavljenja u Nišu obnovljena je 2007. godine u gradskoj opštini Medijana, posle skoro 70 godina pauze.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane na to da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem na reci Jordan, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU NA NAŠOJ FEJSBUK STRANICI

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>