Published On: nedelja, 8. novembra 2015.

Mašinci na festivalu tehnike u Nišu predstavili revolucionarni 3D štampač!

Studenti smera mehatronika Mašinskog fakulteta u Nišu predstavili su na završenom Festivalu tehnike, trodimenzionalni (3D) štampač koji je na našim prostorima, apsolutni novitet. Koliko je ovo važan revolucioni momenat u razvitku tehnologije piše „Telegraf“, a možete pročitati OVDE.

Učenici i profesori Mašinsko tehničke škole „15.maj“ u saradnji sa tehničkim fakultetima i Ambasadom Indije u RS i ove godine su organizovali festival tehnike, nauke i informatike „Pogled u budućnost“. Na festivalu su se predstavile 25 obrazovne institucije, privatne kompanije i fakulteti.

jm1

Zemlje domaćini festivala bile su Indija i Italija, a festival su otvorili Gradonačelnik Niša prof.dr. Zoran Perišić i Ambasadorka Indije u RS Nj.E. Narinder Čauhan, koja je pohvalila školu organizatora i mlade talente. Pored pomenutih, svečanom otvaranju prisustvovao je i dr. Miroslav Milutinović, predsednik Opštine Crveni Krst.
„Posebno mi je zadovoljstvo da ispred GO Crveni Krst pozdravim ove mlade ljude, koji su smogli snage i energije da ovaj festival zaživi. Svaka čast Jovanu, idejnom tvorcu festivala i školi organizatoru. Opština će uvek podržavati ovakve i slične manifestacije, naravno spram svojih mogućnosti“- izjavio je dr. Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst.

Na posebnim štandovima, predstavljena je nauka Indije, a zahvaljujući Ambasadi Indije, prisutnima su podeljeni i promo materijali ovih država.

„Cenim to što ovi mladi ljudi poštuju moju Zemlju. Posebno mi je drago što su prepoznali Indiju, kao Zemlju koja je u ovom trenutku jako uticajna u oblasti tehnike i informatike. Podsetila bih da Indija ima ukupno 11 nobelovaca, a poslednji je dobio Nobela za mir u 2014-oj godini“ – izjavila je Ambasadorka Indije u RS.

Gradonačelnik Niša se zahvalio školi, koja organizuje ovaj festival, a posebno se zahvalio Ambasadi Indije, koja je podržala ovaj festival.

„Naš zadatak je da pružimo priliku mladima da se iskažu, te da im stavimo do znanja da nije uvek najvažnije pobediti, već je važno pokazati šta su naučili. Istovremeno, zahvaljujemo se Ambasadorki Indije što je podržala ovu manifestaciju i što je došla u naš grad. Sećam se festivala i od prošle godine i zaista vidim da su ova deca veoma angažovana“- poručio je gradonačelnik.

festival tehnike Jovan milic

Idejni tvorac festivala i suorganizator, Jovan Milić izjavio je da kada je osmislio festival nije imao pojma da će on dostići ovakve razmere:

„Ni u najluđim snovima se nisam nadao da će ovaj projekat postići ovakav uspeh. Podsetio bih, da su upravo iz naše glave izašli mnogi sada već poznati projekti: BoomFest, I ja imam san, Čekirajmo život i drugi… Od naredne godine mogu da najavim selidbu festivala, budući da je hol MTŠ „15.maj“ postao tesan za sve izlagače i posetioce festivala“- poručio je Milić.

jm

Ideji tvorac festivala Jovan Milić (drugi s leva)

Mašinska tehnička škola „15.maj“, poznata je po organizaciji mnogih projekata, njihovi učenici učestvuju na raznim takmičenjima, ali su isto tako i aktivni u vannastavnim aktivnostima.

„ Veoma sam zadovoljna što je ovaj festival dobio ovakve razmere. Uspeli smo da motivišemo mlade ljude da se bave naukom, a sve što su pripremali danas su i izložili. Imamo predstavnike svih tehničkih fakulteta, a posebno bih naglasila dobru saradnju sa Mašinskim Fakultetom u Nišu“- izjavila je direktorka škole, Slavica Jukić.

Putem poruke, prisutnima se obratio i Nj.E. Majkl Devenport, Ambasador EU u Srbiji. Festival „Pogled u budućnost“ okupio je oko 25 učesnika, a interesovanje za festival je bilo ogromno. Festival se organizuje uz podršku Ministarstva Prosvete ,nauke i teh. Razvoja, Kancelarije EU u Srbiji, Grada Niša, Opštine Crveni Krst, Ambasade Indije i Ambasade Italije.

gradjanin/J. Milić

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>