Published On: ponedeljak, 11. januara 2021.

Samo udruženi možemo do čistijeg vazduha

Na trgu Kralja Milana održan je protest pod nazivom „Niš hoće da diše“ u organizaciji Dveri. Protest je organizovan u isto vreme kada i u Beogradu, gde je narod okupilo Udruženje Eko straža.

U Beogradu više hiljada ljudi, u Nišu ni stotinu.

Skup jeste bio mali po broju prisutnih, ali veliki jer ukazuje na ogromne probleme koje imamo ne samo u gradu već i u celoj Srbiji. Jedan od zaključaka govornika je bio i da gde god pripadali, kome god pokretu, struji, ideologiji ili partiji potrebno je da se ujedinimo u borbi za zdravu životnu sredinu.

Da ne sme biti podela, jer zdrav vazduh, voda i zemljište su ustavom zagarantovana prava svih građana ove lepe, a degradirane zemlje. Jedino udruženi bi smo ove probleme mogli da počnemo da rešavamo i da bi Srbija mogla da bude ekološka zemlja kojom ćemo sa se ponosimo.

Na skupu je bilo reči o problemima sa otpadom u rekama, o neorganizovanim deponijama, o problemu koji imaju nepušači koji hoće da izađu neki restoran, jer je svuda puno duvanskog dima, o seči potpuno zgravih stabala, o sve manje zelenila, a sve više betona…

Moj utisak sa ovog protesta, s obzirom na veoma mali odziv građana je da izgleda Nišlije ne brine šta udišu, koliko ima stabala u gradu, koliko je posečeno, zašto se otpad samo sporadično odvaja i šalje na reciklažu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>