Published On: sreda, 4. decembra 2019.

Svečano uručenje nagrade „Slaviša Nikolin Živković“

Književna nagrada Slaviša Nikolin Živković za 2019. godinu biće uručena u utorak 10. decembra u 18 sati na prigodnoj svečanosti u Narodnom pozorištu u Nišu.

Nagrada koju, pod pokroviteljstvom Grada Niša, dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša na konkursu za najbolji rukopis na srpskom jeziku, ove godine pripala je piscu Milošu Grozdanoviću iz Niša. U rukopisu njegovog romana Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja stručni žiri prepoznao je originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su “bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu 20. veka”.

Slaviša Nikolin Živković

Nagrada Slaviša Nikolin Živković dodeljuje se od 2017. godine i njeni dosadašnji dobitnici su Zoran Pešić Sigma i Stana Dinić Skočajić. Nedavnom odlukom Skupštine Grada Niša (od 29. oktobra 2019) nagrada Slaviša Nikolin Živković uvrštena je u zvanična priznanja Grada Niša. Osim intencije da se njenom dodelom skrene pažnja na autora i književno delo koje stručni žiri izdvoji kao umetnički najuspelije, ova književna nagrada nastoji da sačuva uspomenu na kultnog niškog pisca čije ime nosi i na njegovu zaostavštinu, kao izuzetno vredno nasleđe srpske književnosti.

Ulaz na svečanost povodom dodele nagrade za 2019. godinu u Narodnom pozorištu je slobodan, a po završetku programa nagrađeni autor potpisivaće primerke knjige u foajeu Pozorišta. Knjigu, čiji je izdavač Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, potražite u Delfi knjižarama i preko Makart distribucije od ponedeljka 9. decembra 2019. godine.

Promo

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>