Published On: sreda, 4. februara 2015.

Zavisnička ljubav

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]radjanka: Tatjana Cvetković, psiholog

Tatjana-Cvetkovic-psihologSa sigurnošću možemo reći da ono što svugde tražimo jeste LJUBAV! U partnerske odnose ulazimo da bismo iskušavali ugodnost, zadovoljstvo Da bismo to osetili, moramo biti u stanju s partnerom podeliti svoju unutrasnjost.., onakvu kakva jest, bez ulepšavanja.. Svi nosimo svoju masku…personu. Zbog toga trpe naši odnosi, a veza gubi na kvalitetu.

Zavisnička ljubav dolazi iz nižeg središta srca. Dualistička je jer se zasniva na osećaju nedostatka, neimanja. Kada proživljavamo ovakvu vrstu ljubavi, u sebi osećamo prazninu,pokušavamo da izbegnemo  osećaj izolacije tako što se sjedinjujemo s drugom osobom. Takve ljude ćete prepoznati po tome što stalno tragaju za partnerom, ne mogu biti sami jer im to stvara osećaj teskobe.  U početku doživljavaju  pravu ekstazu, sjedinjujući se sa drugom osobom, potpuno su očarani.Ali, kasnije naravno nastupaju problemi. Zapravo, najveći problem je što je zavisna ljubav visoko uslovljena.I tako česta i zastupljena . Posle pomnog odabira partnera, kad se veza jednom ustali,ovakvi ljudi  postaju  jako uznemireni ako partner ne ispunjava njihova očekivanja. Ta su očekivanja zapravo zavisnosti koje racionalizujemo  kao potrebe. Odnos koji je baziran na međusobnom zadovoljavanju potreba, zapravo je jedna vrsta ugovora, aranžmana. Dajemo da bismo dobili! Ima li toga u vašoj vezi ili braku?  Da li se još uvek bavite zadovoljenjem vlastitih potreba? Ako je odgovor da, onda još uvek niste dostigli stav prepun ljubavi. Da li u drugima tražite sve ono što ste blokirali u sebi ? Osećate li veliko zadovoljstvo kada vam vaš partner zadovoljava potrebe, budite sigurni da će doći vreme da ćete biti vrlo ljuti i frustrirani kada to ne učini.

LJUBAV PREMA SEBI

Ljubav prema sebi je začetak svih ostalih ljubavi!Ljubav prema sebi nije sebičnost, kako se to često misli. Takođe , ona nije korišćenje sebe kao objekta svoje  ljubavi. Ljubav prema sebi je stanje svesti, način na koji posmatramo stvari, stav koji kao ishodište ima integrisano viđenje sveta. To znači , da se naša ljubav stvara iz nutrine, a ne iz ljubavi prema bilo kojem objektu, samo zato jer nam može pružiti ogromno zadovoljstvo, bio to neko drugi ili mi sami.Ljubav prema sebi i prihvatanje sebe je jedno te isto! Počinjemo voleti sebe kada  prestanemo da se odbacujemo.Poželite dobrodošlicu svim osećajima!  Patnji, uznemirenosti, ljutnji, besu, usamljenosti, očaju…Ne tražite ispunjenje  u drugim ljudima, poigravajući se njima ili u stvarima materijalnog sveta. Nađite ga u svojoj nutrini, integrišući polaritete svog iskustva.Kad jednom dođete u dodir sa ljubavlju prema samom sebi, odnosi s drugima dramatično se menjaju.I zapamtite… čak i da se nalazite u ljubavnoj vezi sa osobom koja vas stvarno voli, nećete moći uzivati u toj ljubavi, odbacićete je ukoliko niste u dodiru sa vlastitom ljubavlju iznutra. Ljubav pre svega postaje odnos sa samim sobom. Najvažnija ljubavna veza je veza sa nama samima.To znači da smo sposobni živeti sa samim sobom, čak i za sebe. Moramo naučiti da sebi budemo dobro društvo. Takva ljubav je doživljavanje svog Višeg Ja. Proživljavamo sva svoja osećanja, i ona bolna i ona lepa. Drugog prihvatamo baš takvog kakav jeste. Nema prikrivenih motivacija, projekcija, niti spiska želja koji drugi treba da ispuni. Ljubav i jeste jedno veliko prihvatanje!

“UZEMLJENJE “ – POVEZIVANJE S PODLOGOM

U ovoj vežbi uspostavljamo povezanost sa zemljom, koja će upiti negativnu energiju dok je vi oslobađate. Ovo uzemljenje odvija se kroz snažnu žensku Yin isceliteljsku energiju zemlje. Biti uzemljen znači da energija cirkuliše kroz vas, da ima svoj protok a ne zastoje i kontrakcije. Svako od vas, treba postići balans između Yin energije Zemlje i Yang energije Neba. Svesnim izvlačenjem one energije koja je suprotna vašem polu, mogli biste na primer smanjiti kompulsivnu potrebu da tu istu energiju pribavljate od suprotnog pola. Možda ćete se zaprepastiti kad uvidite koliko ovo može izmeniti vaše stavove i ponašanja u ljubavnim vezama.

VEŽBA: Vizualizujte ( vidite, osetite), kako iz vaših stopala izlazi korenje koje duboko prodire u centar zemlje, i obavija ga svojim spiralama ( centar zemlje možete zamisliti kao drago kamenje, zlato, dijamante i td).

Dok udišete, vizualizujte plavozelenu energiju zemlje, kako iz centra zemlje prodire kroz vaša stopala, kolena do središta  Opstanka, koji je smešten u bazi kičme, a zatim ispunjava vaše čitavo telo. Vizualizujte ovu energiju kao toplu, brižnu, punu ljubavi.

Dok radite izdah, vizualizujte plavozelenu boju koja u sebi upija sve negativnosti, pretvarajući se tako u crvenkasto crnu boju. Kao takvu, zemlja počinje snažno da je privlači, pa ona kroz prvi energetski centar  ide prema dole, u sam centar zemlje, gde je zemlja neutrališe.

UDAH: Unošenje Yin isceliteljske energije iz  zemlje

IZDAH: Napetost isticanja u zemlju

(Vežbu raditi 2 – 4 minuta)