11 pionira i juniora iz Niša učestvuje na Evropskom prvenstu u gou EYGC-2016

U osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Nišu, go klub „ProGo“ Niš i Go savez Srbije organizovali su baražni turnir u gou za odlazak na Juniorsko prvenstvo Evrope, koje se od 25. marta 2016. održava na Paliću.

160301-Go-baraz-SSava

Preko baraža za učešće na Evropskom prvenstvu kvalifikovala su se četiri nova igrača iz Niša u kategoriji do 12 godina. Svi su učenici OŠ „Sveti Sava“. Na prethodnim kvalifikacionim turnirima učešće su već obezbedila sedam igrača iz Niša i to dva učenika iz OŠ „Učitelj Tasa“, jedan učenik iz OŠ „Ratko Vukićević“ i četiri učenika takođe iz OŠ „Sveti Sava“.

U osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Nišu nastavnik matematike Mirjana Rašić Mitić organizovala je jako uspešnu sekciju goa na kojoj su đaci petog razreda, uz podršku go kluba ProGo, prošli kroz školu goa „Igraj Go – Razvijaj vijuge“ i obezbedili učešće na prvenstvu Evrope u kategoriji do 12 godina.

Uspeh niških đaka i go kluba ProGo, ogleda se i u tome da iz drugih go klubova na Evropsko prvenstvo idu još samo dva igrača, po jedan iz Beograda i Kragujevca. Na Evropskom prvenstvu učestvuje 150 igrača iz cele Evrope.

Šta je go?

Go je misaona igra na tabli za dva igrača. Poreklo vodi iz Kine, gde se ova igra zove „vei-ći“. Ime „go“ kako se najčešće naziva u Evropi i svetu, potiče od japanskog naziva igre – „igo“. U upotrebi je i korejski naziv „baduk“.

Go je najstarija igra na svetu. U zavisnosti od izvora procena je između 3 i 4 hiljade godina, a u literaturi igru go prvi pominje Konfučije. Go se i danas igra po neizmenjenim pravilima.

Figure koje se zovu kamenovi, stavljaju se na preseke linija na tabli od 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija, a postoje i varijante različitih manjih tabli (13×13 i 9×9).

Ono što igru go razlikuje od velikog broja drugih misaonih igara su jako jednostavna pravila (uče se za bukvalno dva minuta), jedinstven hendikep sistem (omogućava igračima različitih snaga da se ravnopravno bore) i veliki broj kombinacija koji još uvek ne dozvoljava računarima da pobeđuju majstore goa – ali i to ove godine može da se promeni jer je program AlfaGo, Guglove kompanije DeepMind, pobedio evropskog prvaka u gou.

D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *