Akcija “Vatra i nešto” u Narodnom pozorištu

Nije veliki broj kuća u Nišu koje čuvaju porodičnu tradiciju dužu od dva veka. Kuća u Jeronimoj broj 4 izgorela je u požaru krajem prošle godine. Vatra je progutala uspomene, starinski nameštaj i porodične fotografije, ali žuta kućica i dalje prkosi vremenu. 10.maja, u 20 sati kroz akciju “Vatra i nešto” u Narodnom pozorištu prijatelji i poštovaoci kulture i tradicije našeg grada, organizuju akciju za pomoć u obnavljanju ove male kuće velikih uspomena.

zuta bkuca
foto Danijela Stamenković

Šta smo mi bez naše prošlosti? Ko god je prošao Jeronomivom ulicom, koja se nalazi u samom gradskom jezgru, ostao je bez daha gledajuću u prozore kuće pod brojem 4. I pored trošne stolarije, prozori su bili mala umetnička dela, ukusno ukrašeni u skladu sa predstojećim praznicima i godišnjim dobom. Dela vrednih ruku vlasnice kuće Snežane Đorđević Jovanović,

00000 VATRA I NISTA 0
12.novembra 2014. godine, neispravne električne instalacije izazvale su veliki požar veliki deo pokućstva starog više vekova progutala je vatrena stihija. Kuća u kojoj su se snimale scene kultnih domaćih filmova, poput Pljačke Trećeg rajha i Zone Zamfirove, a čiji je nameštaj vlasnica ustupala na korišćenje u mnogim predstavama Narodnog pozorišta, danas pokriva pepeo i još uvek se oseća miris dima.

Prvi darodavci, da bi se Jeronimova 4 koliko toliko spasila od propadanja, bili su Rusi sa Urala. Tom donacijom počela je rekonstrukcija delova kuće koje je najhitnije trebalo uraditi. Ali, ta sredstva su bila nedovoljna da bi se dovela u približno isto stanje kao pre požara.

U muzičko-poetsko dramskoj večeri pod nazivom “Vatra i nešto” u Narodnom pozorištu, u nedelju,10 maja u 20 sati, okupiće se Nišlije kojima je Niš u srcu. Glumci, muzičari i slikari. Ulaznica je simboličnih 200 dinara i može se kupiti ispred pozorišta u Hepi hausu i Kupina bioskopu. Predviđena je i akcijska prodaja slika. Za spas kućice u Jeronimoj su svoja umetnička dela darovali poznati niški slikari, a slike iz svog fonda daje i Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu. Kad je srce u plamenu, neka će iskra izleteti i na usta.

Niška televizija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *