Ako vam je dobro, onda ništa!

protest (15)
FOTO: Miloš Zlatanović Rufis

Aleksandar Janković (40) iz Niša, drugi dan za redom, ali sa drugim transparentom, tačno u podne pojavio „kod konja“ u centru Niša.

Ovoga puta nije bio baš usamljen – čekalo ga je bar dvadesetak ljudi, a kad se pojavio i broj ljudi oko njega se duplirao.

Ipak, i novi transparent odražava Aleksandrovo razočaranje.

– Meni lično znači i ovolika podrška. Ali jesam razočaran – ako ne mogu oni koji rade, gde je onih 30.000 zvanično nezaposlenih u gradu? A verujem da bi još 20-ak hiljada moglo i imalo razloga da protestuje, kaže ovaj Nišlija koji je dan ranije započeo svojevrstan protest zbog (greškom) uvećanih računa za struju, ali i stalnih, kako kaže, često neopravdanih, poskupljenja troškova života.

protest (8)I dok Aleksandar ističe da on lično nije imao uvećani račun za struju, mnogi koji su mu dali podršku na trgu su upravo zbog toga.

– Imam malo uvećani račun, ali mislim da mnogi imaju isti problem. To hitno mora da se reši i zato sam ovde, kaže Nikola Đorđević (28).

Dragan Jovanović (35) takođe tvrdi da je platio ovaj račun, ali i dodaje da „više nema para“!

protest (4)– Nemam posao, nemam više da plaćam one koje su stranke zaposlile po tim preduzećima! Neka kažu koliko ih je u EPS-u, vodovodu i ostalim preduzećima zaposleno u poslednje dve godine! A ja treba da plaćam da bi njihova deca pila čokoladno mleko, a moje da nema ni za obično! Ovo, bre, treba revolucija da izbije! Da li je narod slep?, ogorčen je Jovanović.

Gotovo svi okupljeni pokazuju svoje račune za struju. Ugovore o plaćanju starih dugova, presude sudova protiv njih…

Goran Ivanović (37) iz Donje Vrežine, skreće pažnju upravo na problem kamata.

protest (6)– Ovde sam pre svega da dam podršku ovom momku! Ja sam imao sličnu ideju pre dve godine, ali nisam imao podršku okruženja. Sporazum o reprogramu duga sam bio prinuđen da sklopim da me ne bi isključivali, ali niko ne pominje pitanje kamata! A Ustavni sud je jasno rekao da su one protivzakonite.

Aleksandar, koji je svojim usamljenim protestom juče u podne okupio ove ljude, tvrdi da nije reč o performansu.

– Meni ovo nije performans. Ja sad nisam imao problem, ali sutra će neki drugi problem stići do mene. A tada ću se setiti da je trebalo da pomognem drugom, a nisam! Sada sam imao mogućnosti da ovako iskažem ono što me boli i što čujem da boli moje sugrađane! Da li će neko reći građanima gde je kraj poskupljenjima, dok se ne vidi kraj stranačkom zapošljavanju upravo u tim javnim preduzećima koja stalno povećavaju cene?  Već šesti dan otkako je ministarka rekla da je bilo greške u računima, a niti gradonačelnik, niti neko od odbornika nije reagovao! A njih su birali, valjda, građani!?, kaže Aleksandar.

protest (12)Dodaje da verovatno sutra neće na trg.

– Nisam skup prijavio policiji! Rizikujem kaznu od 10.000 dinara! A, ako građani žele, mogu se, recimo, okupiti u nedelju u podne. Neka šetaju, neka svi zatraže dozvolu za protest! A ako ni tada ne bude zainteresovanih, onda je iluzorno bilo šta drugo raditi! Ja ću se možda iseliti iz grada, jer shvatam da ovde nema više pravih Nišlija, zaključuje uz napomenu da ne deli ljude na „one rođene ovde“ i „ doseljenike“.

Juče mi se ovde jedini pridružio čovek koji se doselio sa Kosova. Bili smo sami 40-ak minuta. Verujte, nije bilo prijatno, kaže Aleksnadar.

Protest je privukao pažnju i mlađih Nišlija koji su uglavnom slikali, ali se brzo udaljavali, nevoljni da daju bilo kakav komentar novinarima.

Na trgu su se u podne na kratko pojavili i predstavnici Samostalnog i sindiakta „Nezavisnost“ u znak podrške Aleksandru u protestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *