Aleksinac: Na pijaci i organska hrana – rodio krompir od 700 do 800 grama!

Na bogatoj pijaci u Aleksincu pojavila se i organska hrana. Nju proizvode Danijela Živković i njen suprug Slaviša iz moravskog sela Lužane kraj Aleksinca. Oni su se opredeliii za proizvodnju organske hrane, u svojoj bašti, veličine oko jedan hektar koja se nalazi odmah iza kuće. Proizvode krompir, zelen, boraniju, crni luk, papriku i paradajz. Primera radi svaki krompir je težak 700 do 800 grama. Reč se o sorti Arizona.

Rodiuo krompir od 700 do 800 grama

Ja sam završila frizerski zanat ali smo se suprug i ja opredelili za poljoprivredu. On, pored poljoprivrede , često koristi stručne savete sa interneta koje kasnije primenjujemo u proizvodnji i zbog toga su rezultati vrlo uspešni – kaže Danijela Živković.

Za potez od sela Žitkovca, prema Moravcu, Lužanu i Tešici, kao i za potez od Žitkovca prema Prćilovici, Adrovcu i Trnjanu, zbog izuzetno plodne moravske zemlje, važi pravilo, da kada bi se i kamen zasadio, da bi i on rodio. Moravski seljak ume da proizvede vrlo kvalitetnu hranu, a onda se pojave tajkuni koji hoće da bez trunke znoja, otkupe proizvode po ponižavajućim cenama. I tu nastaje problem. Seljaci, razočarani u sistem, očigledno polako „dižu ruke“ od poljoprivrede, a što pokazuju i mnoge zapuštene oranice u ovim krajevima.

D. Stevanović (Aleksinac.biz)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *