Ana Kražić-Živković (mr politikologije) – Politički preletači su bez morala i časti!

ana
Ana Kražić Živković

Politikom su se u Antinčkoj Grčkoj, kolevci demokratije (vladavine naroda) bavili svi gradjani, otuda i sintagma da je čovek politička životinja.

Neki su ovo shvatili bukvalno, pa ne samo što su, ni krivi ni dužni, uz „malu pomoć“ medija i svojih stranka došli na vlast nezasluženo, nego nemaju ambicije da ikada sa te vlasti odu. Gde god „namirišu“ vlast, tu su i oni. Menjanje strankačkih drsova i prelaske iz jedne u drugu, treću, četvrtu, …partiju omogućio je sistem koji su domaći političari kreirali.

Sve se svodi na trgovinu – vrediš onoliko koliko glasova doneseš. Gde su tu principi, moral, dostojanstvo, doslednost?

Pojele partije koje su po svojoj strukturi i organizaciji pre interesne grupe nego grupe istomišljenika okupljenih oko jasnog političkog programa. Tako da su danas partije države u malom. Imaju biro za zapošljavanje, imaju svoja ministarstva, imaju svoju vojsku… Izvan partije, u današnjoj Srbiji, čovek je nevidljiv. A članstvo u „pravoj“ partiji omogućava gotovo sve – i da postaneš direktor bez kvalifikacija, da ostanes u toj fotelji i kad sud presudi da je nisi zaslužio… Partija, ona „prava“ u Srbiji je jača od svih institucija i instanci, pa zar je čudno što ambiciozni, poslušni i svi oni koji su svesni da bi u urdjenoj, normalnoj državi bili anonimusi, trče i pretrčavaju u nadi da su namirisali onu „pravu“.

2 Comments

  1. Sve je jasno i jezgrovito napisano i nažalost to je prava istina. Naravno ceh plaćaju obični ljudi oni najsiromašniji koji su najaktivniji kada se glasa i ti najsiromašniji im upravo daju legitimitet. Pitanje je samo dokle će tako biti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *