Anonimnim pismom „ruše“ Batu Tiodorovića

U anonimnom pismu grupe, koja je sebe nazvala „zabrinuti lekari“ iz Instituta za javno zdravlje u Nišu(Pasterov zavod), a koje je poslato na adresu ministra zdravlja u Vladi Srbije, Zlatibora Lončara, žestoko se napadaju poslednji potezi našeg poznatog epidemiologa, direktora Bratislava Tiodorović, direktora ove ustanove. Pismo do koga je naš portal došao poslato je brojnim medijima, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugima, a u njemu se čak spominju nezakonite radnje koje se događaju u Institutu.

Zabrinuti lekari: Tiodorović mora u penziju

Bata Tiodorović
Bata Tiodorović

– Prof. dr Branislav Tiodorović, v.d. direktora našeg Instituta, iako je u avgustu mesecu tekuće godine izašao u starosnu penziju, produžio je sebi mandat na funkciji vršioca dužnosti bez znanja i odobrenja Upravnog odbora i bez neophodne saglasnosti Ministarstva zdravlja. On se i dalje predstavlja i deluje kao direktor našeg Instituta i na taj način vrši ozbiljne zakonske prekršaje – navodi se u pismu. Pismo je „Gradjaninu.rs“ stiglo sa nepoznate e-mail adrese, ali neki navodi stvarno ukazuju da na Institutu ima „potresa“.

– On (Tiodorović) se pri tom poziva na odluku Univerziteta u Nišu da mu produži mandat redovnog profesora na još godinu dana što nema nikakvu povezanost za funkcijom v.d. direktora u Institutu za javno zdravlje (za produženje ugovora na univerzitetu neophodan uslov jeste i validan ugovor sa Institutom za javno zdravlje Niš). Tiodorović se oglušio i o uredbi Ministartsva zdravlja Republike Srbije da svi zaposleni u zdravstvu sa 15 godina radnog staža i napunjenih 65 godina života moraju da se penzionišu-kaže se u pismu, ali i spominje nedavno zapošljavanje novih radnika, iako je na snazi mera Vlade Srbije da se to ne sme činiti.

Želimo novog direktora

Lončar se dalje moli u pismu da imenuje novog direktora „jer je Tiodorović po zakonu već u penziji, a podvlači se i njegova etička odgovornost“.

– Kako smo odabrali da ostanemo anonimni iz razloga što ne želimo da snosimo posledice, trpimo revanšizam i kako ne bismo bili suspendovani, kažnjavani i na drugi način zlostavljani, molimo vas da odgovor na naš dopis bude prosleđen Upravnom odboru Instituta za javno zdravlje i Kolegijumu lekara naše ustanove, navodi anonimna grupa lekara.

Tiodorović: Ne brine me pismo

Tiodorović kaže da ga ne brine toliko pismo koliko „niske igre ispod žita“ koje samo nanose štetu Institutu. On dodaje da je sve oko njegovog imenovanja jasno kao i da je pismo malo zlonamerno jer nema potrebe „podizati prašinu oko svoje penzije“.

– Bio sam spreman za penziju. Ministar je naložio da svi preko 65 godina idu u penziju i šta ja imam da oko toga polemišem. Imao sam oko 64 godine, juna ove godine i nisam hteo da produžavam radni staž. Dosta je, pa ako se nisam do sada dokazao kao epidemiolog… Poslednji dan konkursa sam konkurisao. Zato što još mogu da dam sebe Institutu. Mogu da se pohvalim da je jednoglasno to odobrio Upravni odbor Instituta, ali i Nastavno naučno veće Medicinskog fakulteta u Nišu. Univerzitet je zaista odobrio da mi se još godinu dana produžuje mandat. Institut je nastavna baza fakulteta. Jeste ministarstvo naložilo da zaposleni preko 65 godina idu u penziju, to sam ja odmah obelodanio svim zaposlenima, ali je istina i da sam potpuno legalno izabran za funkciju. I u tom trenutku, a i sada se slažem da odem u penziju, ali ne vidim razloga da bi to radio po nečijoj sem, po svojoj volji. Cela dokumentacija je trenutno u ministarstvu i ja čekam odgovor. Ništa još nije rešeno-objašnjava Tiodorović.

Koliko sam zaposlio, a koliko nisam

– Mene terete da sam zaposlio dvoje ljudi i da su to deca lekara. Zatekao sam 22 radnika na određeno vreme. Prema podacima i predlozima kolega iz struke, nekome nije produženn ugovor, nekome jeste. Sada sam posle 16 radnika zaposlio još dvoje. I to na ugovor od tri meseca. A, od tih osamnaestoro radnika, samo su troje deca lekara. I ako treba, pola moje plate ću dati da se zaposle mladi ljudi, lekari. To sam javno rekao i pri tom stojim-saopštio je Tiodorović.

M.Smiljković

foto: skyscrapercity.com
juznevesti.com

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266