Antonić za „Građanin“: Srbija ne može biti dom migrantima

Tribina pod nazivom „Hoće li Srbija biti nova domovina za migrante?“ sinoć u velikoj Sali Skupštine grada Niša, a u organizaciji DSS-a, privukla je izuzetnu pažnju građana. Aktuelna tema i gosti kao što su sociolog Slobodan Antonić i politikolog Dušan Proroković izazvali su burnu diskusiju o proceduri prolaska migranata kroz Niš i Srbiju.

Slobodan-Antonic
foto:blic.rs – Slobodan Antonić

-Mi zapravo ne znamo pravu istinu o samoj proceduri prolaska migranata kroz Srbiju. Stiče se utisak da se prava istina krije i zato se ova tribina održava da bi postavila neka pitanja koja su od velikog značaja za Srbiju. Imamo činjenice koje zahtevaju odgovor. Prvo pitanje jeste zašto migranti samo od države Srbije dobijaju papir jer oni prolaze kroz Grčku, Makedoniju, kasnije kroz Hrvatsku, Mađarsku, ali samo u Srbiji dobijaju neki papir o identitetu. Oni od države Srbije dobijaju taj dokument i ako sutra bude primenjen stvarno taj zakon o vraćanju izbeglica (koji se najavljuje), oni će imati taj papir i biće vraćeni u Srbiju jer to je poslednji dokument koji imaju prilikom ulaska u Evropsku uniju- objašnjava Antonić za „Građanin“.

On se slaže da je pomoć migrantima, a pogotovu deci neophodna, ali i da vlast mora da reguliše te odnose jer to čini jednu državu, ozbiljnom. Antonić primećuje još jednu nelogičnost u tranzitu izbegklica kroz Balkan.

-Neshvatljivo je da su Grčka i Makedonija proglašene kao „nesigurne“ zemlje za prolazak migranata, a Srbija je proglašena sigurnom!? Neobično je da predstavnici Evropske unije sugeriraju da Srbiji treba pomoći da se smesti veliki broj izbeglica. Imajući u vidu da veliki broj izbegllica ide ka njima, odakle sada apel da se Srbiji pomogne u njihovom smeštaju. Dakle, ova pitanja u izbegličkoj krizi smatramo za vrlo važna i na koje vlast mora da da odgovor – kaže Antonić.

M.S.

1 Comment

  1. Pa , kada smo pravoslavci i humanisti…deca nam odoše EU, ostadoše prazne kuće i polja a izbeglice ,po njihovom
    DNK-u , su vredni ljudi i hoće da rade i … eto „rešenija“ za posrnulu i opustošenu Srbiju ! Samo da ne prodamo i ovo malo obradive zemlje inače odoše ,izbeglice, u EU a mi ostadosmo i dalje sami… u samoći … da samujemo … sami … sa predstavnicima naše gradjanske vlasti… u Nišu i proseku /ne iznad proseka , tu je „Mali vikend“ / !!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *