Antonijević: Zadaci na maturi biće nepoznati

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

Ljubisa Antonijevic,pomocnik ministra prosvete. 26.11.2013.„Zbirke za pripremu završnog ispita ove godine sadrže nešto više zadataka i problema, ali je to namerno urađeno kako bi osmaci imali što više primera za vežbanje budući da će ove godine prvi put na testovima biti 100 posto nepoznati zadaci“, kaže Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje-

On je dodao da osmaci imaju dovoljno vremena da se pripreme za malu maturu, ali je naglasio da nema potrebe, osim ako oni sami na tome ne insistiraju, da roditelji plaćaju deci privatne profesore. Antonijević je ostao dužan odgovor na pitanje sa koliko bodova će se bodovati pitanja kombinovanog testa ako je za 20 pitanja predviđeno osam poena, a to je upravo pitanje koje najviše interesuje osnovce.

„Zadaci koje će deca uvežbavati koncipirani su tako da pripadaju osnovnom, srednjem i naprednom nivou. Najveći broj zadataka u svim zbirkama pripada osnovnom nivou, a to su problemi koje svaki učenik, koji je dovoljno radio u školi, uz malo dodatne vežbe, može da reši. Nešto manji broj zadataka pripada srednjem nivou koji zahteva nešto više znanja, dok je jedan minimalan broj zadataka iz naprednog nivoa, a namenjeni su uglavnom darovitim đacima“, zaključuje Antonijević.zadaci-na-manjinskim-jezicima-mala-matura-1352992227-84029

Pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje dodaje da će simulacija male mature biti održana u maju, a ispit će biti organizovan juna.

“Ostaje da se tačno preciziraju datumi. Ove godine završni ispit će trajati tri dana, a đaci će svakog dana rešavati po jedan test“, kaže Antonijević.

Antonijević kaže da je obaveza svih osmaka da polažu završni ispit jer je to verifikacija njihovog osmogodišnjeg školovanja. A kada se radi o bodovima koje učenici mogu da osvoje on dodaje:

„Ove godine smo odlučili da na testovima iz matematike i srpskog jezika učenici maksimalno mogu da dobiju po 16 poena, a na kombinovanom testu osam.Već iduće godine ovaj sistem bodovanja biće promenjen“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *