Badnjaci na niškim pijacama od 20 do 100 dinara

Badnjaci koje Srbi stavljaju na badnje vece u nekom delu svog doma i spaljuju na dan Božica, najradosnijeg pravoslavnog praznika na niškim pijacama koštaju od 20 do 100 dinara.

Badnjak je grana koja se kod pravoslavnih Srba obredno nalaže na vatru domaćeg ognjišta na Badnje veče. Drvo za badnjak, najčešće mlad i prav cer, seče se ritualno rano ujutru na Badnji dan. Sečenje, priprema, unošenje i nalaganje izvode se kroz složene obrede, koji u raznim krajevima imaju različite forme. Izgaranje badnjaka popraćeno je molitvama da u narednoj godini ne manjka hrane, sreće, ljubavi i novca. Prema badnjaku se Srbi odnose kao prema ličnosti; upućuju mu pozdrave i prinose žrtve: žito, vino i med.

Badnjak gori i tokom Božića: prvi posetilac(položajnik) na Božić udara po njemu žaračem ili granom dok želi da sreća i napredak porodice budu obilati kao varnice koje izlijeću iz badnjaka. Budući da današnji način stanovanja ne dozvoljava vatru na ognjištu, badnjak je najčešće predstavljen hrastovom grančicom kojom se na Badnji dan ukrasi dom.

Za badnje veče Srbi pripremaju posnu hranu, a uobičajni su riba, smokve, suve šljive, orasi i slično.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *