Bahati direktori povećali platu lobirajući članove nadzornih odbora

Većnik Miloš Banđur: – U nekim slučajevima sigurno da ima opravdanosti da im plata poraste, ali u ovoj situaciji je to potpuno neprimereno jer je državna politika potpuno suprotna. I šta će se sad dogoditi? Oni kojima su povećane plate, oni neće osetiti tu razliku kada im se smanji, jer su predhodno povećali svoj dohodak. To je neka vrsta baj-pasa, a pitanje je i ko im je to dozvolio.

Pojedini direktori niških gradskih preduzeća lobirali su kod članova nadzornih odbora u firmi da im se nedavno povećaju plate za jedan koeficijent, uprkos odluci Vlade Srbije o smanjenju ličnih dohodaka. Tako je danas, većnik Miloš Banđur na sednici Gradskog veća zamerio direktoru „Niš stana“, Nenadu Hafneru što mu je nedavno povećana plata.

Gradsko-vece

– Nije u redu kada će svima biti smanjene plate i penzije da vi i drugi pojedini direktori povećavate primanja. To povećanje plata pojedinih direktora kao na primer direktora „Vodovoda“ je potpuno neprihvatljivo i ko nadzornim odborima daje takve instrukcije. Govori se da direktori lobiraju kod članova nadzornih odbora da im se povećaju plate čime se oglušuju o zvaničnu politiku države-rekao je Banđur na sednici. Nenad Hafner je na sednici demantovao takve pretpostavke.

– Ja nisam lobirao članove nadzornog odbora da mi se poveća dohodak. Povećanje plate je bilo inspirisano poslovnim rezultatima iz prethodne godine. Napominjem da „Niš stan“ deset godina beleži gubitke i to do 2012. godine u vrednosti od 50 do 12 miliona dinara. Tek 2013. godine sa prvim mojim mandatom, „Niš stan“ beleži pozitivan rezultat. Pretpostavljam da su članovi nadzornog odbora bili vođeni tom logikom i povećali moj lični dohodak. A, ja zaista nisam lobirao članove odbora-rekao je Hafner. Diskusiju je „presekao“ Ljubivoje Slavković koji je obećao da će se uskoro pojaviti na gradskom sajtu sva primanja direktora javnih preduzeća, načelnika uprava, predsednika opština, predsednika komisija i drugih funkcionera.

Iza kulisa: Direktori „neće oseti“ smanjenje plate jer su ih prethodno povećali

Ipak, Banđur objašnjava za „Građanin“ pozadinu ovih lobiranja direktora kod nadzornih odbora i njihovo povećanje plate.

– Direktor ne može sam sebi da poveća platu već može samo nadzorni odbor. Odbor mu podiže koeficijent, a samim tim i platu. Ne znam tačno za druge, ali direktor „Vodovoda“ čim je došao na funkciju, tražio da mu se poveća koeficijen sa 7 na 8, a svim saradnicima je spustio sa 6 na 5 pa se smilovao i podigao im na 5,5. Ne znam koliko je to para pojedinačno po plati, ali njegova (direktora Vodovoda) bruto zarada godišnja iznosi oko 2,2 miliona dinara. To iznosi oko 180.000 dinara bruto. I šta je ovde problematično? U nekim slučajevima sigurno da ima opravdanosti da im plata poraste, ali u ovoj situaciji je to potpuno neprimereno jer je državna politika potpuno suprotna. I šta će se sad dogoditi? Oni kojima su povećane plate, oni neće osetiti tu razliku jer su predhodno povećali svoj dohodak. To je neka vrsta baj-pasa, a pitanje je i ko im je to dozvolio – napominje Banđur.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266