Bahatost niških političara: Po sednici uzimali i po 790.000 dinara

Zorica-Miladinovic
piše: Zorica Miladinović, novinarka lista „Danas“

Najmanji broj sednica ubeležio je Zoran Marković, predsednik Komisije za verska pitanja, koji je primio junsku platu u neto iznosu od 72.522 dinara, a za skoro tri godine zakazao i održao samo tri sednice, što bi moglo značiti da je primao više od 790.000 dinara po sednici.

Po nalogu Upravnog inspektorata Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji je utvrdio da su stalno zaposleni niški funkcioneri u protekle tri godine i kraće primali nezakonito uvećanje osnovnih plata od 30 odsto, Odbor za administrativna pitanja Skupštine grada Niša izmenio je sporni pravilnik o platama, tako da će oni ubuduće dobijati samo ono što im po zakonu pripada.

skupština

Mediji su procenili da je 19 funkcionera, koje „spominje“ Upravni inspektorat, na ime takvih uvećanja navodno primilo ukupno između 12 i 15 miliona dinara.

Upravni inspektorat je, inače, prilikom redovnog nadzora, konstatovao da su „funkcionerske dodatke“ od 30 odsto na plate primali gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, članovi Gradskog veća i predsednici osam stalnih radnih tela Skupštine grada. Obračun i isplata takvih dodataka suprotna je Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama.

– Ne žalim se na svoja buduća primanja, ali po novom pravilniku koji je, po nalogu inspekcije, doneo Odbor za administrativna pitanja, gradonačelnik Niša će imati za trećinu manju platu od svih predsednika gradskih opština i ona će biti na nivou nekih administrativnih radnika u gradu. Plata gradonačelnika Niša biće ista kao plata predsednika opštine Trgovište. Direktori velike većine niških javno-komunalnih preduzeća imaće veće plate od gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i svih gradskih većnika – komentarisao je svođenje zarada na zakonski nivo gradonačelnik Zoran Perišić.

Perišićeva plata 120.000, a Slavkovićeva 103.000 dinara

Prema podacima niške Uprave za finansije, dostavljenim našem listu, poslednja plata gradonačelnika Perišića pred njeno smanjenje za 30 odsto, inače isplaćena za jun mesec, iznosi 120.072 dinara, a zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića – 103.057 dinara. Stalno zaposleni većnici Milan Pešić, Srđan Vasković, Mihajlo Zdravković i Milan Gašević primili su junske plate od 99.933, 100.816, 101.474 i 104.360 dinara. Petorici gradskih većnika koji nisu na stalnom radu „nije izvršen obračun za juni“, ali i oni mesečno dobijaju po više desetina hiljada dinara.

Rad i učinak koje te plate „pokrivaju“ mogu se procenjivati po različitim kriterijumima, a jedan od načina biće i predstojeći lokalni izbori. Međutim, radno angažovanje funkcionera koji se nalaze na čelu stalnih radnih tela Skupštine grada, koje je takođe pobrojao Upravni inspektorat, moglo bi se meriti i brojem sednica koje su održali, mada njihovo sazivanje ne zavisi samo od inicijative predsednika tih tela.

Predsednik skupštinskog Odbora za imenovanje Dejan Jovanović je, tako, primio junsku platu u neto iznosu od 82.700 dinara, a od septembra 2012. godine sazvao je 35 sednica, što je najveći broj sednica koje je održalo neko skupštinsko radno telo u Nišu. Na osnovu ovakvih cifara bi se, pored ostalog, moglo zaključiti da je Jovanović dobijao oko 78.000 dinara po sednici. Najmanji broj sednica ubeležio je Zoran Marković, predsednik Komisije za verska pitanja, koji je primio junsku platu u neto iznosu od 72.522 dinara, a za skoro tri godine zakazao i održao samo tri sednice, što bi moglo značiti da je primao više od 790.000 dinara po sednici.

Protest građana
Građani ispred Skupštine grada Niša

Za tri godine zakazala osam sednica, a prima mesečno 84.000 dinara

Predsednica skupštinskog Odbora za mandatno-imunitetska pitanja Jelena Mitrovski je za juni primila 84.013, a za skoro tri godine sazvala je samo osam sednica tog tela, dok je predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Dragana Stojanović Krstić primila 73.673 dinara, a komisija koju vodi u tom periodu održala je 16 sednica. Predsednici Komisije za praćenje primene etičkog kodeksa Dušica Davidović, Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica Nikola Ilić, Komisije za socijalna pitanja Miroslav Jovanović primili su junsku platu od 72.522 dinara, a u protekle tri godine održali su 19, odnosno 12, odnosno 21 sednicu.

Građane Niša je po ovom osnovu najmanje „koštala“ predsednica skupštinskog Saveta za mlade Adrijana Anastasov, koja za tri godine nije primila ni dinar iz gradskog budžeta, a zakazala je i održala 23 sednice. U istu grupu mogao bi se ubrojati i predsednik Korisničkog saveta javnih službi Miloš Grozdanović, koji je jedini funkcioner koji je vratio u budžet sav nezakonito primljeni „funkcionerski dodatak“, u ukupnom iznosu od 132.980 dinara. Korisnički savet je u poslednje tri godine održao 24 sednice, a Grozdanović je na njegovom čelu poslednjih osam meseci.

Politička kasta

– Prema proskribovanom Zakonu o udruženom radu, ljudi su primali dohodak prema radu i rezultatima rada. Danas ne morate da radite, a pogotovu ne morate da imate bilo kakve rezultate, jer smo svedoci da nam nema boljitka, ali možete da primate dobre plate. Možete i da se zapošljavate koliko god hoćete, a da nemate radnu biografiju i iskustvo. Uslov je samo da pripadate oligarhijskoj, odnosno političkoj kliki, koju svi mi plaćamo kroz poreze, doprinose, plate ili dodatke, a ona to koristi za sopstvenu dobrobit i bogaćenje. Političari u ovoj zemlji su, dakle, uspeli da naprave sopstvenu kastu, koju čine i vlast i opozicija koje stalno međusobno trguju, a nasuprot njih je društvo, odnosno građani, od kojih su se odvojili, kaže za naš list sociolog Đokica Jovanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Objavljeno u listu „Danas“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *