Barutana 4 u Niškoj tvrđavi uskoro otvara svoja vrata za javnost

Turistička organizacija Niš i Grad Niš najavili su da da će Barutana br. 4 u Niškoj tvrđavi uskoro otvoriti svoja vrata za javnost. Barutane u tvrđavi ili „Džebane”, kako su ih nazivale Osmanlije, inače potiču iz perioda nastanka same Tvrđave (1723) i bile su namenjene za skladištenje baruta i municije na udaljenim delovima tvrđave.

Ukupno je bilo pet barutana, a danas se mogu videti četiri, koje se nalaze uz severni i istočni deo bedema. To su pravougaone prizemne građevine sa masivnim, dvostrukim zidovima. zidane u periodu od 1720. do 1723. godine, od strane Osmanlija. Na spoljašnjim zidovima nalaze se otvori kroz koje su vojnici mogli pucati i braniti tvrđavu.

„Uzbudljive vesti iz Niške tvrđave. Grad Niš i Turistička organizacija Niš pripremaju posebno iznenađenje za sve Nišlije i posetioce! Barutana br. 4 u Niškoj tvrđavi uskoro otvara svoja vrata za javnost. Ne propustite priliku da budete deo ovog interesantnog događaja“ – navodi se na zvaničnom nalogu Niške tvrđave.

Barutane su prvobitno bile namenjena za smeštaj baruta, municije, zaštitu vojnike i odbranu objekata u slučaju napada neprijatelja, u Srednjem veku, da bi u 21. veku nakon realizacije programa revitalizacije Niške tvrđave, jedna po jedna bile pretvorene u prostor namenjene brojnim kulturnim sadržajima.

Na prostoru Niške tvrđave, polukružno, na međusobnom rastojanju od oko 250 metara, razmešteno je ukupno pet barutana. Četiri, iste veličine, uz severni zid, i jedna manja u istočnom delu Tvrđave. One su jedini sačuvani objekti, te vrste i namene, u Srbiji.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *