Besna Kobila – idealna destinacija za razvoj skijanja i zimskog turizma

Besna Kobila se nalazi na 45km istočno od Vranja i pripada planinama Rodopskog sistema. Najviši vrh iznosi 1922m i nosi ime po samoj planini. U neposrednoj je blizini autoputa E–75, a u blizini su i regionalni putevi koji od Bosilegrada vode ka bugarskoj i makedonskoj granici.

Na ovoj planini se može naći preko 700 različitih vrsta žbunastih, drvenastih i zeljastih biljaka. Najzastupljenije su lekovite biljke kao što su nana ili kantarion. Pored toga, Besna Kobila je bogata rudama. Najznačajnija rudna nalazišta su nalazišta olovne rude i granita. Tu se nalazi i rudno nalazište Besna Kobila iz koga se najviše eksploatišu rude kobalta i molibdena. Postoji i rudno nalazište Kriva Feja koja takođe obiluje rudom molibdena.

Što se tiče zimskog turizma, klimatski uslovi su veoma povoljni, jer se sneg zadržava do marta meseca, ponekad i duže. Skijaši mogu koristiti staze dužine 480m i 250m i jedan ski lift sa kapacitetom od 500 skijaša na sat. Problem su smeštajni kapaciteti, jer planinarski dom koji je ovde izgrađen ima na raspolaganju samo 80 ležajeva. U blizini je i selo Kriva Feja, ali nema privatnog smeštaja. U planu je izgradnja većeg ski centra i opština traži strane investitore kako bi se ovaj plan realizovao.

Postoji staza pod imenom „Nebeski put“, koja prolazi kroz planinske pašnjake na nadmorskoj visini od čak 1800m. Pogodna je kako za šetnju, tako i za planinarski biciklizam.

Planina Besna Kobila zbog svega navedenog predstavlja idealnu destinaciju za razvoj skijanja i zimskog turizma.

gradjanin.rs

Medijski sadržaj „Dobro mesto za investicije“ sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Vranja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266