Biblioteka: Jelena Bačić Alimpić i Dragan Velikić najčitaniji

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu ove godine su bila najčitanija izdanja Jelene Bačić – Alimipić i dobitnika NIN-ove nagrade Dragana Velikića.

Dragana Najdanović, rukovodilac Odeljenja beletristike kaže da su najčešće đaci uzimali obavezne lektire.

Žene uglavnom traže literaturu za opuštanje. Takođe su i istorijske knjige tražene. Što se tiče naših književnica najčitanije su knjige Jelene Bačić – Alimipić. Primetili smo i da čitaoci pomno prate koji autori dobijaju književne nagrade, pa te naslove traže. Mi se trudimo da im sugerišemo šta da čitaju, najčešće im preporučujemo klasike, kao što su dela Dostojevskog, ili im nudimo dela Andrića i Selimovića. Od savremenijih autora, najčešće se čita Koeljo i knjige latino – američkih pisaca. Ne možemo izdvojiti da se neka knjiga najviše čita, ali možemo reći da su najčitaniji trileri. Među najčitanijim knjigama je „Islednik“ Dragana Velikića, koji je za ovo delo dobio Ninovu nagradu 2015.godine – kaže Najdanović.

Ona dodaje da se može izdvojiti i delo „Planine odjeknuše“, autora je Haleda Hoseinija i da se ova knjiga retko kada može naći na polici biblioteke. Dosta se čitaju i niški autori, najčešće Dejan Stojiljković.

U biblioteku dnevno dođe da pozajmi knjigu i do 300 korisnika, a dozvoljeno je da se uzme do 4 naslova. 15 dana je rok za vraćanje knjige. Na odeljenju ima 80000 knjiga.

D. Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *