Bioskopi “Istra”, “Radnik” i drugi – nezaobilazna zabava osamdesetih godina

“Tesna koža”, “Lude godine”, “U zmajevom gnezdu”, “Rat zvezda” i ko zna još koliko filmova je punilo nekadašnje bioskope u Nišu tokom osamdesetih godina i početkom devedesetih prošlog veka. Bioskopi “Istra”(danas Vilin grad, a nekada davno “Morava”), Radnik (danas Kupina), Park, Čegar pa i Dom Vojske bili su jedna od važnjih zabavnih stavki tih godina.

U Balkanskoj je nekada bio bioskop „Radnik“

Znalo se da se filmovi u “Istri” u Obrenovićevoj, a tada Pobedinoj ulici menjaju subotom, tako da su projekcije tog dana bile krcate, zavisno od filma. Iz “Radnika” su svi izlazili oponašajući karate poteze iz odgledanog filma, u “Parku” se davao s vremena na vreme neki erotski film… Bilo je to lepo vreme kada se svake nedeolje po jednom išlo u bioskop…- sećaju se neke Nišlije. Ljubitelji filma su nedavno dobili u Nišu bioskop Cineplexx čije je otvaranje potpuno ispunilo očekivanja.

Dejan Dabić, urednik Niškog kulturnog centra i jedan od boljih poznavaoca filma kaže “da su to druga vremena”.

Svaki deo grada imao je svoj bioskop čak i mesne zajednice i sela. To je bilo drugačije vreme, sa samo dva televizijska kanala, bez satelitske i kablovske televizije, bez interneta. Nije bilo lako kupiti bioskopsku kartu za premijere,  sećam se da smo moj pokojni otac i ja jedva od tapkaroša kupili karte za „Amadeusa“ u „Istri“. Ja sam najviše voleo bioskop „Čegar“ čije je ime predložila moja pokojna sestra od tetke, jer je bila u grupi onih koji su ga predložili na javnom konkursu to ime i mislim da su, pored ostalog, kao godišnju nagradu dobili besplatan odlazak u bioskop. Tu sam gledao neke važne filmove sa Festa i iz Kinoteke dok Sigma i ja nismo počeli da radimo kinotečki program u Klubu Vojske – priseća se Dabić.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *