„Biramo Niš“: Prosvetni radnici najveće žrtve sloma vrednosti, nasilnike trajno izbaciti iz škole

Povodom štrajka prosvetara zbog eskalacije nasilja u škola širom Srbije, iz koalicije „Biramo Niš“ kažu da je sve to posledica tolerisanja nasilja od strane SNS vlasti za koju je obrazovanje potpuno nebitno, i traže da se prosvetnim radnicima dodele beneficije i status službenog lica, a nasilnici adekvatno kazne.

Iz koalicije zahtevaju uvođenje i primenu drakonskih kazni prema nasilnicima, uz trajno izbacivanje iz škole i krivične i visoke novčane kazne za roditelje prestupnika i za učenike-nasilnike u školama. Tamara Milenković Kerković iz „Biramo Niš” ističe da su prosvetni radnici najveće žrtve sloma vrednosti i eskalacije nasilja u srpskom društvu.

„Oni su izgubili svoj materijalni položaj, njihove plate su 10% manje od prosečnih plata u Srbiji, izgubili su dostojanstvo i njihov uticaj u društvu je postao minoran. Niko više neće da studira za nastavnička zanimanja. Sve prethodno što se u srpskom društvu dešavalo nije bilo dovoljno upozorenje vlasti da prestane sa tolerancijom nasilja i zbog toga koalicija „Biramo Niš“ traži od vlasti da primeni hitne represivne i preventivne mere za smanjenje nasilja u školama“ – rekla je Milenković Kerković.

Smatraju da vlast SNS-a koja počiva na svim oblicima nasilja, nije učinila ništa, osim uvođenja besmislenih procedura, komisija i uvođenja školskih policajaca da užas nasilja u školama spreči.

„Ni javno poniženje nastavnice u školi u Trsteniku, ni česta iživljavanja učenika nad vršnjacima ili mučenje životinja od strane učenika, nisu za vlast bili dovoljan signal da će nasilje koje emaniraju u svim sferama društva eksplodirati, pa i stravični, nezapamćeni masakr učenika u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ nije vlast SNS naterala da promeni bilo šta u srpskoj prosveti“ – kažu iz koalicije.

Zaključuju da koalicija „Biramo Niš“ podržava sve zahteve prosvetnih radnika i obećavaju da će u školama da uvedu normalnost a da će prema nasilju u školama pokazati nultu toleranciju.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *