Birodi: Prestati sa cenzurom LAF-a

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva Upravu za kulturu grada Niša da u skladu sa svojim obavezama javno objavi podatke o zastupljenosti gradskih institucija, uključujući i Lokalni antikorupcijski forum (LAF), u medijima koji su dobili javna sredstva na konkursu za sufinasiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

laf1
foto arhiva: Jedna od konferencija LAF-a, Zoran Gavrilović (treći s leva)

-Podaci koje poseduje Biro za društvena istraživanja govore da je izvestavanje o LAF-u, samostalnom i nezavisnom gradskom telu čiji je prioritetni zadatak da koordinira procesom primene Lokalnog plana za borbu protiv korupcije koji je usvojila Skupština Grada Niša, cenzurisano od strane televizija Bella amie, Zona Plus, Kopernikus, Niške televizije (NTV), kao i jedinog niškog dnevnog lista Narodne novine. Ovi mediji, izuzev NTV, u svojim programima koji su finansirani novcem građana Niša, a sa ciljem da se unapredi ostvarivanje interesa tih građana u medijima, od septembra prošle godine nisu preneli ni jednu informaciju o radu gradskog tela zaduženog za borbu protiv korupcije, koja predstavlja društvenu aktivnost od najvišeg javnog interesa. NTV, koja je pre toga mesecima vrlo aktivno pratila rad LAF-a, to ne čini od sredine novembra prošle godine, kada je privatizovana, kaže sociolog Zoran Gavrilović iz ovog biroa.

Birodi dodaje da Ukoliko zvanični podaci nadležne gradske Uprave potvrde informacije o cenzurisanju LAF-a, BIRODI traži od grada Niša da prestane sa finansiranjem navedenih medija po osnovu ostvarivanja javnog interesa, odnosno utvrdi mehanizam koji će obezbediti da se na narednom konkursu destimuliše učešće takvih medija u raspodeli sredstava u obimu koji je postojao na predhodnom. Ukoliko im grad Niš ne ograniči budžetska sredstva može se smatrati saučesnikom u cenzurisanju gradskog antikorupcijskog tela.

BIRODI smatra svojom obavezom da ukaže na ovaj problem i zatraži njegovo rešavanje jer je pored ostalog u Lokalnom planu za borbu protiv korupcije grada Niša označen kao organizacija koja „koordinira procesom monitoringa i evaluacije primene Lokalnog plana“, zaključuje Gavrilović.

gradjanin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266