Blerova škola za Vučiće i Dačiće male – Fenomeni srpske političke scene (7)

Miroljub MARKOVIĆ, komentator-urednik "NONO“ novina
Miroljub MARKOVIĆ, komentator-urednik „NONO“ novina

– Učio je Toni Bler naše ministre samo jedan sat „sa ozbiljnošću krutom, učio ih, učio i knjigom i prutom“… – Narod ima pravo da zna istinu i to odmah, bez (od)laganja – Zašto su svi izašli postiđeni i ćutke prolazili pored radoznalih novinara?

Iznenada jeste bila otvorena škola, ali ne za pačiće male, k’o u svima znanoj Čika-Jovinoj pesmi „Pačja škola“, već prava jedna ekspres-organizovana za ozbiljne i najodabranije visokoumne ministre Vlade Srbije. Učitelj je bio, na sveopšte zaprepašćenje građana niko drugi i ni manje ni više nego svima dobro poznati srpski neprijatelj Toni Bler, koji nas je u svojstvu britanskog premijera pre šesnaest godina bombardovao osiromašenim uranijumom. Ova škola je, doduše, trajala samo jedan sat, ali je očito bila veoma efikasna. „Sa ozbiljnošću krutom, učio ih je, učio i knjigom i prutom“ – reklo bi se da je bilo baš kao u Čika-Jovinoj pesmi, jer su ministri izašli vidno neraspoloženi i postiđeni pa su ćutke prolazili pored radoznalih novinara. A novinari – pitaju li pitaju… No, sva pitanja ostala su još uvek bez odgovora, a uvaženo-omraženi gost nije se dao ni videti. Verovatno je izašao na zadnjem izlazu iz zgrade, što se kaže na izlazu – za poslugu!

Šta se to novo dešava na srpskoj, a evo sada i na globalnoj evropsko-svetskoj sceni? Koja je to silna muka naterala moćnog Premijera Vučića da dovede Blera i organizuje kratku školu za Vučiće i Dačiće male?

Da ne potcenimo srpske novinare – ipak su nešto saznali! Bler je srpskim ministrima držao predavanje o nekoj novoj strategiji političkog delovanja i nekako su saznali da ih je učitelj Bler oštro ukorio i čak prutom zapretio da moraju dati daleko veću slobodu medijima. No, po smrknutim ministrima po izlasku sa blic-edukacije reklo bi se da je ovo zbilja bila jedna prava škola za pačiće male. Nova strategija političkog delovanja očigledno znači veću demokratiju i slobodu, a do koje mere seže takva sloboda, jasno je ako ni jedan ministar nije smeo ama baš ništa da odgovori novinarima! No, verovatno, znači sloboda samo za glavnog gospodara Vučića i, da je bilo sreće da se pojavi lično Bler, verovatno i još samo za njega! Puna demokratija i još snažnija sloboda i otvorenost prema medijima nema šta!

Ako se pritom zna da je Britanac Bler – srpski bombarder došao u Beograd odmah pošto je iz SAD i Britanije upućena najdirektnija ratna pretnja Rusiji, uz napomenu da će Srbija sa okolninm zemljama u tom slučaju biti „na ratnoj liniji razdvajanja“! Dakle, ne treba mnogo političke mudrosti da se pretpostavi šta je sve bilo predmet podučavanja srpskih ministara na blic-krig predavanju Blera u školi za Vučiće i Dačiće male. Vučić se mnogo puta izjasnio da je Evropska unija prioritet Srbiji, ali da Rusiji neće zavoditi sankcije niti prekidati bratske odnose. Dačić je pak sada na funkciji predsedavajućeg OEBS-a, pa je u posebno nezavidnoj situaciji oko Ukrajine. A tu, baš u Ukrajini, zapad je našao da se nađe povod i mesto razračunavanja oko prevlasti na svetskoj sceni sa Rusijom. Verovatno je vrag odneo šalu, pa je Srbima trebalo održati lekciju na licu mesta – u sred Beograda. I tako se nađosmo u središtu najaktuelnijeg trenutno svetskog problema, te se više ne može govoriti samo o nekom fenomenu na srpskoj političkoj sceni. Ovde se mora nešto jako ozbiljno odlučiti i postaviti , ali se mora biti spreman na strašnom mestu stati i opstati… O svemu tome upravo narodu treba reći istinu, a ne skrivati se iza neke nove političke strategije. Šta je to novo u toj strategiji, nije li to sudbinsko pitanje opstanka naroda?

Jasno nam je kao dan da je bilo baš k’o u čika-Jovinoj pesmi. Da se podsetimo malo: verujte bez šale, svi su đačići stali u skamije male, pa učitelj met’o naočare svoje, sve ih upis’o’u katalog male, pa ih je proziv’o, verujte bez šale … Pa onda se setio Bler, sa ozbiljnošću krutom – UČIO IH, UČIO I KNjIGOM I PRUTOM! Nije ih on učio, doduše, od srede do petka, ali mi iskreno ne znamo da li su se makli – dalje od početka? Da li je bilo uspeha učiteljskom trudu, ili će cela muka njegova ostati zaludu?

Pesnik je nekada napisao da „Ništa više ne nauči pačurklija mala nego što je i pre znala: Ga, ga, ga, ga, ga…“

Sudeći po tome da se pred novinarima nisu pojavili ni premijer Vučić, a ni prvi potpredsednik i ministar inostranih poslova Dačić, verovatno je nova politička strategija ipak ostala na niovou međusobnog konspirativnog komuniciranja sa engleskim „bombarderom“ Blerom. Šira javnost će, ipak, još čekati da se ostvari na delu onaj drugi deo Blerove poruke da se treba otvoriti prema medijima. Posle ovog nenajavljenog blic događaja u našoj prestonici ostaje otužan ukus istine da smo mi za sav taj napredni „civilizovani“ svet i dalje samo varvarski narod, kako nas je Bler opisivao u vreme bombardovanja. Zbog svega toga ovaj događaj tako treba shvatiti i tretirati – baš kao jednu malu školu , pre svega, za – Vučiće i Dačiće male…