Bog večeras umire od smeha

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Nemanja Jovanović

nemanja2Božić  je od vajkada jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika i to je dan kada svi članovi porodice treba da budu na okupu.

Naravno, kao i svaki drugi praznik i ovaj, od pravoslavnih vernika, zahteva poštovanje izvesnih običaja. Tako u danima koji prethode Božiću možemo zapaziti neke veoma interesantne običaje širom naše zemlje.

Jedan od najrasprostranjenijih rituala praktikuju vlasnici automobila i ostalih prevoznih sredstava, a to je „Badnjak na hladnjak“.  Da bi svoju veru učvrstili oni grančicu ovog svetog drveta okače na prednji trap svog vozila.
badnjak4

Imamo na stotine onih koji koriste ovaj praznik koriste za zaradu na lakovernim ljudima.

Na ulicama se mogu naći brojni ljudi koji prodaju suvenire sa karakteristikama ovog praznika, te se na njima mogu naći razni zvončići, skulpture isusa Hristosa i razne druge amajlije karakteristične za obeležavanje katoličkog Božića.

Imajući u vidu poentu samog badnjaka, samo njegovo kupovanje a ne odlazak u šumu po isti je ravan kupovini flaširane morske vode ili vakumiranog planinskog vazduha.

Možda je u pitanju neprosvećenost ili puko nepoštovanje pravoslavnih običaja, ali je jako interesantno gledati svu tu šaradu i takmičenje ko je veći vernik, ko je ranije ustao kako bi okačio status na društvenoj mreži i obavestio sve ljude koje poznaje da je upravo on prvi koji je otišao u šumu po Badnjak ne bi li ostavio utisak velikog vernika.

Često sam i sam prisustvovao scenama u kojima se vernici takmiče čiji je veći. Mislim, badnjak. Oni koji imaju mogućnost fotografisanja, obavezno je iskoriste kako bi i dokumentovali to.

U toku popodneva se na internetu mogu pojaviti i brojni video klipovi u kojima mladi, u vidno alkoholisanom stanju, pevaju hitove domaće Turbo Folk muzike vraćajući se sa izletišta „badnjak“, dokazujući da ovaj praznik poštuju zbog provoda i opštenarodnog veselja i da im vera, kao vera, nije ni najmanje bitna.

[youtube url=“http://www.youtube.com/watch?v=GxWVlWMuS2s“ width=“560″ height=“315″]

Badnje veče građani obeležavaju u krugu porodice i ned’o Bog da se desi da neko od ukućana zabrlja nešto u hronološkom obavljanju obreda jer će biti počašćen salvom psovki karakterističnih za prave vernike kakvih samo u našoj zemlji ima.

Iz godine u godinu, ova manifestacija postaje sve popularnija u Srbiji, ali je izgubila svaki mogući religijski smisao tako da, ukoliko Bog zaista postoji, verujem da umire od smeha kada pogleda šta su sve u stanju da urade njegovi „vernici“ ne bi li mu se približili na neki način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *