Borba za Evropu: Da li je Spartak povlašćen u odnosu na konkurente u borbi za LE? 

Šampionat Srbije bliži se kraju, Crvena zvezda je novi prvak, a evropsku vizu obezbedio je i Partizan. Za ostala dva mesta bore se timovi Spartaka, Voždovca, Radničkog i Čukaričkog. 

Najpovoljniju poziciju ima ekipa Spartaka koja se nalazi na trećem mestu, ali takođe dočekuje Crvenu zvezdu i gostuje Partizanu.

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su šampionat Srbije po 28. put i javnost očekuje da trener Vladan Milojević šansu u nastavku prvenstva ukazaće igračima koji su imali manju minutažu u prvenstvu. Milojević je trener poznat po učestaloj rotaciji, otud ne iznenađuje što  postoji mogućnost da će do kraja šampionata rotirati tim i dati šansu momcima sa manjom minutažom.

Partizan je sa druge strane izgubio teoretsku šansu u borbi za titulu i ostaje mu da se „vadi“ u kupu, što takođe otvara mogućnost da pojedini fudbaleri odmore u prvenstvu i spremno dočekaju završnicu najmasovnijeg domaćeg takmičenja.

Priznati srpski stručnjaci slažu se da odmaranje najboljih igrača stvara problem ekipama koje su već igrale protiv večitih, jer ih na taj način stavlja u neravnopravan položaj u u odnosu na ekipe koje tek treba da se suoče sa najboljim srpskim dvojcem.

Nekadašnji trener Vojvodine, Mladosti iz Lučana Radničkog iz Niša Milan Đuričić ističe da ova pojava, koja je učestala u našem fudbalu može biti svojevrstan problem za ekipe od trećeg do osmog mesta.

To može da predstavlja veliki problem za ekipe poput Radničkog i Čukaričkog koji su već igrali sa Zvezdom i Partizanom. Ako večiti u nastavku ne izvedu najbolje sastave dosta će se zakomplikovati borba za mesta koja vode u Evropu. Spartak sada igra sa Zvezdom, takođe i Napredak sa Partizanom, videćemo šta će se desiti na terenu, kaže Đuričić, nekadašnji pomoćnik Drulovića u mladoj reprezentaciji Srbije do 19. godina.

Dragan Antić (u odelu)

Sličnog mišljenja je i trener Radničkog Dragan Antić, on ističe da bi sve ono što je njegova ekipa radila u prethodnim nedeljama moglo da padne u vodu, ali da ne zavisi mnogo od njegovih igrača, već večitih.

Ukoliko Zvezda i Partizan do kraja odigraju u najjačem sastavu, stvoriće se fer i korektni uslovi da se prvenstvo privede kraju. Ukoliko odluče da prostor daju igračima sa manjom minutažom, sve ono na čemu radimo naporno pašće u vodu jer će određene ekipe biti u povlašćenom položaju tako što će se suočiti sa večitima koji će igrati sa „pola gasa“. Apelujem na Crvenu zvezdu i Partizan da bez kalkulacija privedu naše prvenstvo kraju i stvore korektne i fer uslove ostalim klubovima da isključivo od njih samih zavisi borba za Evropu, poručuje trener Radničkog.

Napredak je poražen od Crvene Zvezde sa 2:0, Čarapane nedelju dana kasnije očekuje utakmica protiv Partizana, legendarni srpski trener i selektor Srbije i Crne Gore Milorad Kosanović smatra da je ovakav sistem takmičenja neodrživ.

Ukoliko do tako nečega dođe, normalno da nije u redu. Ne samo sa njihove, već i strane drugih. Mi smo u sličnoj situaciji, ne borimo se za mnogo toga ali neću tako nešto da uradim, probaćemo da svaku utakmicu igramo maksimalno požrtvovano. Sistem takmičenja kakav sada imamo je neodrživ, moramo pronaći bolje rešenje ukoliko želimo bolje takmičenje, poruka je legendarnog Kosanovića.

Sa druge strane, Mirko Poledica, predsednik sindikata fudbalera smatra ovaj potez očekivanim.

Crvena zvezda ima veliki pul kvalitetnih igrača, koji su zbog velike konkurencije imali manju minutažu. Očekivano je da će Milojević u završnici odmoriti pojedine igrače koji su izneli najveći teret. Kada je Partizan u pitanju, oni nisu još obezbedili drugu poziciju i siguran sa da neće puno menjati, počeo je Poledica koji podseća da Crvena zvezda i Partizan imaju po 25 fudbalera podjednakog kvaliteta koji imaju određenu reputaciju i igrački staž – kaže Poledica.

A. Ilić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *