Borci žele isplatu ratnih dnevnica po modelu stare devizne štednje

Pravni tim advokatske kancelarije Aleksić, uputio je ovih dana zvaničan zahtev za susret sa premijerom Aleksandrom Vučićem za vreme njegovog boravka u Nišu.

Kako prenosi agencija Beta, advokatski tim iz Niša, koji već 12 godina vodi pravnu borbu za isplatu ratnih dnevnica rezervistima, predložiće premijeru Aleksandru Vučiću nekoliko modela isplate, između ostalog i model po kome je štedišama isplaćena stara devizna štednja.

borci-44
Borci na jednoj od tribina

Najprihvatljiviji model za isplatu ratnih dnevnica je upravo model isplate stare devizne štednje koji je podrazumevao podelu obveznica štedišama. Država bi i u slučaju ratnih rezervista mogla da emituje obveznice“, izjavio je advokat Branko Stefanović za agenciju Beta na sinoć održanoj tribini kojoj su prisustvovali nekadašnji borci iz cele Srbije.

Prema njegovim rečima, država bi takođe mogla da izmiri svoju obavezu prema rezervistima na isti način na koji su izmirene zaostale obaveze prema vojnim penzionerima, kao i bezgotovinski.

Za borce bi bilo prihvatljivo i kombinovanje nekih od ovih modela“, izjavio je Stefanović.

On je podsetio da isplatu ratnih dnevnica očekuje oko 200.000 rezervista iz čitave Srbije.


borci33
Arđan Aleksić (desno)

Aleksić: Ili kao stara devizna štednja ili tužbe za diskriminaciju

Advokat Srđan Aleksić rekao je da borci očekuju sastanak sa premijerom u Nišu i rešavanje problema ratnih rezervista mirnim putem. Aleksić je podsetio da su sudovi u Nišu, Novom Sadu, Kraljevu i Subotici proteklih dana potvrdili diskriminaciju boraca po mestu prebivlišta u odnosu na borce Topličkog okruga.

Borci Topličkog okruga dobili su u proseku oko 200.000 dinara. To isto tražimo i za ostale borce“, kazao je Aleksić za agenciju Beta.

On je istakao da će u slučaju neprihvatanja isplate „mirnim putem“, borci putem suda tražiti isplatu materijalne i nematerijalne štete zbog diskriminacije.

Diskriminacija je sudskim putem potvrđena, tako da je pravna borba dobijena. Isplatom ‘mirnim putem’, izbegli bi se sudski troškovi“, izjavio je Aleksić.


gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *