Borino Vranje atraktivno za investitore

Do sada je prva asocijacija, na spomen Grada Vranja, bila “Nečista krv” jednog od naših najpoznatijih pisaca Bore Stankovića. Tačnije, njegovi opisi sokaka, ćepenaka, gospodskih kuća i prilika na jugu Srbije odnosno nekadašnjeg Vranja.

Ipak, vremena se menjaju, tradicija se čuva, ali navike su nekako drugačije. Od Borinog Vranja do danas mnogo toga se izmenilo, a jedna od stvari koja bi mogla ubuduće da se povezuje sa ovim gradom je stvaranje dobre atmosfere za dolazak investitora, a što bi značilo više radnih mesta, više posla pa i para.

To nije samo puka reč na papiru jer je Vranje jedno od deset lokacija u Srbiji koje su procenjene da je u njih najidealnije investirati. Takvo ime se ne dobija tek tako.

Nedavno je Ministarstvo privrede republike Srbije opredelilo šest miliona dinara za realizaciju projekta izgradnje atmosferske i fekalne kanalizacije u privredno – radnoj zoni Bunuševac, a o čemu je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković potpisao ugovor.

Učešće grada za realizaciju ove veoma značajne investicije iznosiće 5,5 miliona dinara i sredstva će biti izdvojena iz Fonda za ekologiju i zaštitu životne sredine, izjavila je gradska većnica Marina Đorđević.

Izvođač radova je firma Beonant iz Beograda, a rok za završetak je 30 dana od uvođenja u posao.

A s čim to Vranje sve raspolaže?

Vranje se pre svega izdvaja na mapi Srbije zbog svog izuzetnog povoljnog geografskog položaja.

Slobodna zona u Vranju iznosi 1.160.000 kvadratnih metara. Sa kompletnom infrastrukturom se nalazi na samo 5 kilometara od Koridora 10. Svetski poznata kompanija, Geox, je izgradila fabriku u Vranju, što dokazuje da grad poseduje kvalifikovanu radnu snagu, a što opet zadovoljava visoke poslovne standarde svakog investitora. Od radne zone u Vranju, Solun se nalazi na tri, Skoplje na jedan dok je za Sofiju u Bugarskoj potrebno dva sata vožnje.

Blizina Koridora 10 je svakako od izuzetno velokog značaja. Vranjska lokalna samouprava se smatra jednom od najaktivnijih uprava u Srbiji. Grad je osnovao mnoge usluge koje potpomažu investitore koristeći „all in one“ princip uz podršku partnera. Kako bi privukao nove investitore, grad nudi čitav niz podsticaja za pozicioniranje Vranja u grupi gradova sa najpovoljnijim troškovima poslovanja.

Planovi investitora

Ditre italia, poznati proizvođač nameštaja, se sprema da izgradi fabriku u Slobodnoj zoni Vranje, dok je i nekoliko drugih investitora potvrdilo svoje investicione namere u Vranju. Dva tržna centra očekuju da će početi izgradnju svojih objekata. Otvaranje novih radnih mesta je prioritet, ali velika pažnja je posvećena investicijama u infrastrukturu. Razvijen je glavni projekat reciklažnog centra.

Grad Vranje priprema projekte sa međunarodnim organizacijama

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj aktivno priprema projekte u saradnji sa međunarodnim organizacijama. Oko 20 projekata ukupne vrednosti od više od 2,5 miliona evra realizovano je samo tokom prošle godine.

Projekti su obuhvatiti direktne mere i mehanizme podrške zapošljavanju. Danas se kroz Vranje mogu čuti engleski, francuski, italijanski jezik od ljudi koji rade u Vranju dugi niz godina, dok brendirana roba koju proizvode vredni i stručni zaposleni radnici na kvalitetan način, nađe svoj put ka inostranom tržištu. Novi investitori su pronašli svoj put ka Vranju i priznaju ga kao mesto gde ulaganje vredi, jer uspeh je zagarantovan.

Gradjanin.rs

Medijski sadržaj „Dobro mesto za investicije“ sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Vranja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266