“Bugarski Sinatra” i Blagoevgrad big band na Nišvilu

U petak 14. avgusta, u glavnom programu Nišvila, nastupiće pevač iz Bugarske Vasil Petrov koga će pratiti Blagoevgrad Big Band. Poznat kao „bugarski Frank Sinatra“, Vasil Petrov će na Nišvilu izvesti program upravo u čast stogodišnjice rođenja jednog od najznačajnijih pevača dvadesetog veka poznatog i pod nadimcima „plavooki“ i „Glas“ – Frank Sinatre.

Vasil-Petrov (1)
Vasil Petrov

Vasil Petrov je već godinama jedan od najaktivnijih bugarskih džez muzičara. Diplomirao je na Sofijskoj Akademiji za popularnu muziku i džez, a pažnju na sebe je skrenuo još kao student. Často nastupa i sa Nacionalnim Big Bendom Bugarskog radija, kao i u programima Nacionalne televizije. Početkom devedesetih u dva navrata je bio najtiražniji bugarski izvođač. Petrov je dobnitnik mnogih priznanja, a 2011. godine dobio je i nagradu za poseban doprinos bugarskoj kulturi na Apollonia Art festivalu. Među njegovim albumima posebno se ističu izdanja „VASSIL“ (2014), „Pages“ (2008), „Vassil Petrov Sings Gershwin“ (1999) i “Petrov Sings Parmakov“ (1995), The Other (1994), ” Jazz & Blues (1994). Nastupao je na koncertnim podijumima širom Evrope, između ostalog i na otvaranju Zimskih Olimpijskih igara u Lilehameru, a gostovao i u SAD. Sarašivao je sa najznačajnijim bugarskim džez muzičarima, sastavima i kompozitorima (Roumen Toskov, Vassil Parmakov Ventseslav Mihailov, Trio „Acoustic Version“, Big Band of Vilija Kazasiana…), ali i američkim džezerima (Dan Moretti, Phil Provenzano….)

Blagoevgrad-big-band-(1a)
Blagoevgrad big band

Blagoevgrad Big band, formiran je 1993. Godine kao gradski brass band, a od osnivanja ga vodi maestro Boris Yanev. U medjuvremenu orkestar je prerastao u profesionalni ansambl (radi u sklopu Kulturnog centra Blagoevgrada) koji čine akademski obrazovani muzičari. Blagoevgrad Big Band je sarađivao sa mnogim od najznačajnijih bugarskih džezera (Vasil Petrov, Kameliya Todorova, Hilda Kazasyan, Stefka Onikyan, Angel Zaberski, Ventsislav Blagoev…) kao i sa poznatim inostranim solistima (Janis Harrington, Stephane Belmondo …), a 1998. godine u sklopu “Jazz Panorame” u Blagoevgradu – izveli su zajednički program sa studentima i profesorima čuvene Berklee džez akademije.

Vasil Petrov My way,  New York, New York

Vasil Petrov & Blagoevgrad Big Band Old Man river

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *