Bulatović: Niš je ispunio obavezu iz 2009. godine – DS: Nesposobni ste, ostavke!

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša oglasio se juče povodom odluke da se aerodrom „Konstantin Veliki“ prenese u ruke državi. Prema njegovim rečima, netačne su informacije koje su se čule u javnosti da će država, zbog razvoja beogradskog aerodroma, ograničiti broj putnika i linija sa niškog aerodroma.

Ministarka Zorana Mihajlović u obilasku aerodroma u Nišu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem

On je agencijama rekao da „dlukom o prenosu u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma „Konstantin Veliki“, Grad Niš nije „nikome ništa poklonio“ već je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine.

U to vreme ministar odbrane je bio Dragan Šutanovac, kadar Demokratske stranke.

Tadašnja gradska vlast obavezala da za 157 hektara zemljišta na aerodromu koje je preneto u vlasništvo grada, ustupi Ministarstvu odbrane zemljište u vrednosti 1,5 milijardi evra i 21.000 kvadrata stambenog prostora u kompleksu nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“. Grad Niš je još 2012. godine trebalo da pokrene postupak ustupanja zemljišta vojsci, ali do danas to nije urađeno. Nije izmirena obaveza ni za stambeni prostor“, naglasio je Bulatović agenciji Beta.

On je kazao da grad nije do sada ispunio svoje ugovorne obaveze jer u budžetu nema toliko para.

Iznos od 1,5 milijardi dinara premašuje trećinu gradskog budžeta, odnosno to je iznos koji je u proteklih pet godina grad izdvajao za izgradnju na svom području. Grad je imao na raspolaganju još samo godinu dana da izmiri obavezu prema Ministarstvu odbrane, nakon toga bi dnevno morao da plaća penale za neizmirene obaveze i to dnevno 6.013 evra“, izjavio je Bulatović.

On je kazao da Niš ima i dalje svoj aerodrom sa koga će leteti avioni i na kome će se povećavati broj linija i putnika. „Država je preuzela obavezu da brine o aerodromu, da ga finansira, razvija, prati sve standarde i mere bezbednosti. Država je i do sada pomogala finansijski i u opremi, bez njene pomoći ne bi imali sadašnje rezultate“, kazao je Bulatović.

Demokratska stranka u svom saopštenju demantuje da je ova partija prouzrokovala današnji problem sa predajom aerodroma „Konstantin Veliki“.

Gradonačelniče, pa vi ste nedavno na sednici Skupštine Grada govorili o programu razvoja ne samo aerodroma u Nišu, već i drugih javnih preduzeća, da bi sada poklanjali nešto sto nije vaše nekome kome “niški aerodrom umanjuje brojke rasta putnika beogradskom aerodromu”… I više vam ni vaši članovi ne veruju da je Demokratska stranka kriva za sve, to vam je postala mantra u poslednjih 6 godina od kako ste na vlasti, ali vreme je da priznate da nemate kapaciteta da vodite ni skupštinu stanara, a kamoli ovako veliki grad, saopštavaju demokrate.

Oni navode da rekonstrukcija posle uništenja 1999. godine počinje, a uz pomoć Vlade Norveške..

Od tada je niški aerodrom krenuo da se razvija, ponekad uspešno, ponekad manje uspešno, ali se razvijao. Grad je ulagao u osposobljavanje piste, izgradnju zgrade, subvencionisao letove kompanija koje su htele da lete iz Niša… Jedino JAT a kasnije i AIR Serbia nisu hteli da lete sa niškog aerdroma, verovatno zato, što kako reče SNS predsednik, “država je dozvolila niškom Aerodromu „Konstantin Veliki“ da se razvija, iako oduzima putnike beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”. Neka niška vlast prizna da ne moze ni da sačuva nasleđeno, a posledica takvog priznanja je ostavka, saopštavaju demokrate.

gradjanin.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *