Bunt građana Niša: Tajno poskupljenje grejanja mora da „padne“ (kompletan tekst zahteva)

Peticiju za umanjenje računa za daljinsko grejanje i korigovanje obračuna podneće stanovnici preko 100 niških zgrada. Potpisivanje će se obaviti još sutra, u ponedeljak, u kancelariji kućnog saveta u Ulici Branka Krsmanovića 29 od 18 časova (vidi sliku) – kažu Dragan Perić i Đokica Jovanović, jedni od organizatora ove građanske inicijative. I sam „Građanin“ se uverio kolika je zainteresovanost građana za ovu inicijativu.

bunt-gradjana-1
mesto potpisivanja – Branka Krsmanovića 29

– Grejanje je zapravo tajno poskupelo, navodno, za 20 odsto. Ali, stanovi prosečne veličine su dobijali iz meseca u mesec, različite cifre na računu i to od 11.000 pa onda sledećegn meseca na 14.000 pa i više dinara – znači potpuno bez ikakvog objašnjenja i jasnog računa šta plaćamo. Građani su stavljeni u potpuno neravnopravan položaj i to mora da se ispravi. Inače, pridružili su nam se predsednici Skupštine stanara iz Durlana i još nekih naselja-navode okupljeni građani oko inicijative. Tekst zahteva biće prosleđen Gradu Nišu, Gradonačelniku, Skupštini Grada, Gradskom veću, Zaštitniku građana, Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj i direktoru Gradske toplane.

bunt-gradjana1
Veliki broj građana potpisuje inicijativu

Kompletan tekst zahteva i razloga za inicijativu možete pročitati na našem sajtu, a izdvajamo najvažnije:

Da cenu usluge JKP Gradska toplana formira tako što će ona biti umanjena za 10% u odnosu na cenu koja je bila na snazi pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru. Ovaj zahtev se odnosi i na one potrošače koji nisu u radnom odnosu ili su zaposleni u privatnom sektoru. U privatnom sektoru, takođe, značajno pada cena rada. Razliku u ceni treba da subvencioniše gradski budžet ili drugi nadležni državni organ. Neodrživa je politika da država i poslodavci, sa jedne strane, smanjuju zarade i penzije, a da država, sa druge strane, vodi politiku povećanja cena usluga javnih preduzeća. Politika štednje podrazumeva da pad zarada i penzija mora nužno da prati i pad kontrolisanih cena, naročito onih koje se formiraju na monopolski ili kartelski način i da se konstituiše menadžment koji će voditi poslovnu politiku prema tržišnim principima, što nužno podrazumeva i kupovnu moć stanovništva, a ne prema arbitrarnim, netrasparentnim nalozima vladajućih partija. U roku od mesec dana, potpisnici ovog zahteva će organizovati sastanak na kome će razmotriti eventualne odgovore koje budu dale institucije i JKP Gradska toplana Niš. U skladu sa nastalom situacijom biće, u skladu sa zakonom, pokrenut postupak za zaštitu interesa korisnika usluga JKP Gradska toplana Niš.

M.Smiljković

7 Comments

 1. Svi normalni ljudi koji ne zele da budu plen neukih i pohlepnih politicara moraju uciniti makar minimalno,a to je da se prikljuce ovom protestu.

 2. Toplana je samo jo[ jedan primer da ova Vlast hoce narodu da odere kožu na sve moguće načine. Postoje liste neplatiša u Objedinjenoj napalti gde se među prvih 10 po visini računa , od nekoliko srotina hiljada nalaze “ NEKE SUDIJE “ “ NEKI ODBORNICI “ i “ NEKI DIREKTORI “ i pošto zna se da ne mogu da isključe grejanje nekoj zgradi što manje od polovine stanara ne plaća, oni se i dalje provlače i čekaju da zakonski zastare OBLIGACIJE tj njihova dugovanja, mada je javna tajna da njih JAVNA PREDUZEĆA ne tuže jer su ONI JAVNI LJUDI. ,

  Predlažem da se javno obelodani ko su dužnici i koliko i od kada duguju !! Onda VAM je jasno da to mora da plati RAJA. Zato su i poskupljenja ispod žita i različiti obračuni i slično !!

  DOK SE OVAJ NAROD NE OSVESTI I UZME MOTKE I P::::: G::::

 3. Podrska gradjanima Nisa iceloj akciji. Ovo je svojevrstan teror lokalnih vlasti o stranke n vlasti jer moraju da obezbede plate svojim zaposlenim koji su prakticno na grbaci gradjana. Zaposljavali su nenormalno .
  Toplana je pre 25 godina imala isti kotao i emisiju energije kao i sada a povecala je radnu snagu za 110%.
  Sada neka partije placaju te “ nikako potrebne“ radnike a ne mi , obicni gradjani.
  Oslobodimo Nis i gradjane Nisa, partiskog terora. Uzece nam stanove zbog neplacanje izmesljenih iznosa. To se sada desava u Hrvatskoj.
  Grajanje na struju i drva je 25% jeftinije. A trebalo bi suprotno.

 4. Mene JKP Toplana od sledeće sezone neće drati kao zeca, prekjuče sam preneo punomoćje advokatu za pokretanje postupka raskida ugovora sa Toplanom……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *