“ĆELE KULA” MEĐU SVETSKIM ČUDIMA

Američki magazin „Mental floss“, koji predstavlja zanimljive, neobične i “čudne” činjenice iz sveta, na listi „Deset najvećih građevina napravljenih od kostiju“ na prvo mesto stavio je Ćele-kulu iz Niša. Na ovoj listi objavljenoj početkom 2014.godine su inače i „Kutna Hora“ crkva od kostiju u Češkoj, kapela „Dos ossos“ u Portugalu i crkva u San Francisku.

cele kula

Ovaj časopis navodi da su Turci vladali preko 500 godina prostorima Balkana, a “Ćele kulu” u Nišu sagradio je turski general Huršid paša 1809. godine posle čuvene bitke na Čegru u vreme Prvog srpskog ustanka. U kulu su uzidane 952 lobanje srpskih ustanika, među njima i lobanja čuvenog čegarskog junaka Stevana Sinđelića. Američki časopis navodi da se radilo o “jezivom projektu”, podsećajući da je to jedan je od najposećenijih istorijskih objekata u Nišu i tom delu Srbije.

Magazin “Mental floss” na svom sajt beleži mesečno preko 8 miliona poseta, na Fejsbuku ima preko pola miliona fanova,na Tviteru gotovo isto toliko pratilaca i distribuira se u 17 zemalja sveta.
M.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *