Cena ogrevnog drveta pala na 6.000 dinara

Toplo vreme i prekomerna nabavka ogrevnog drveta prethodne jeseni doveli su do toga da interesovanja za kupovinom ove vrste energenta gotovo i da nema. Naime, zbog situacije u svetu i straha da neće biti dovoljno nafte i gasa, a i informacije da će ova zima biti najteža od 45 godine, stanovništvo je pravilo veće zalihe ogrevnog drveta nego obično.

S obzirom da je tada potražnja bila mnogo veća od ponude, a stiče se utisak, da je pomalo pravljena i veštačka nestašica, tu situaciju su iskoristili prodavci i sa 6.000 dinara podigli cenu na 10.000 dinara po kubnom metru, što je dovelo do, neverovatnog,  poskupljenja od čak 60 posto.

Sada se situacija stabilizovala. Interesovanja za ogrevno drvo gotovo i da ne postoji. Prodavci nude hrastovo i bukovo drvo za 6.000 dinara, dok bagrem vredi 4.500 dinara, ali i pored toga prodaje nema.

Iako je još rano, treba očekivati da će potražnja za ogrevnim drvetom i ove jeseni biti mnogo manja nego obično jer će, svi oni kojima su drva preostala ove sezone, prvo gledati da njih utroše, pa tek onda da dokupe onoliko koliko im je potrebno, što ne predviđa značajniji skok cene.

aleksinacbiz.com, D. Stevanović

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *