Članovi LAF-a podneli ostavke jer vlast ne želi kontrolu trošenja para

Članovi Radnog tima ispred Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu: Zorica Miladinović, Valentina Krstić, Vesna Crnogorac, Čedoslava Ristić, Lidija Vučković, Milan Jovanović i Dragan Petković, podneli su kolektivnu ostavku. U svom saopštenju, naveli su niz razloga zbog kojih im je onemogućeno da nesmetano rade.

Arhivski snimci: Deo članova LAF- a i novinari

Svih sedam članova Radnog tima koje je predložio LAF-a podneli su ostavke nakon devetomesečnih napora, truda i posvećenosti da maksimalno doprinesu donošenju kvalitetnog Lokalnog antikorupcijskog plana grada Niša (LAP), te stvore čvrste preduslove za izbor novog lokalnog antikorupcijskog tela, koje u svom radu mora biti biti samostalno i nezavisno. Valjanost celokupnog procesa izrade niškog LAP-a je, međutim, dovedena u pitanje znatno ranije, kažu članovi u ostavci.

Oni navode „da su propusti i problemi na koje smo ukazivali nisu rešavani, a naši najznačajniji antikorupcijski predlozi, inače čvrsto zasnovani na Modelu LAP-a, nisu naišli na podršku većine članova Radnog tima koje je predložio Grad.

Hteli da LAP nema obavezan, nego „okvirni“ karakter

Pojedini članovi Radnog tima koje je predložio Grad zagovarali su stav da Model LAP-a predstavlja „samo okvirni orijentir“ i da se njegove vrednosti i principi „i ne moraju poštovati“, te iznosili ocene da su neka rešenja u Modelu LAP-a “nezakonita“ – saopštavaju članovi.

Gradonačelnik kao koordinator nije prisustvovao sastancima

Koordinator Radnog tima – inače gradonačelnik Niša, nije prisustvovao nijednom sastanku, te nije ni učestvovovao u radu tima. Koordinator, tako, nije odgovorio ni na naš zvanični predlog da u sastavu Radnog tima ne mogu biti osobe kojima su izrečene sankcije ili se protiv njih vodi postupak pred sudskim organima ili Agencijom za borbu protiv korupcije zbog krivičnih dela sa elementom korupcije, odnosno zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji mu je dostavljen početkom oktobra prošle godine, a nakon toga više puta ponavljan, tvrdi sedam članova LAF-a.

Služba Gradskog veća se mešala u posao LAF-a

Članovi u ostavci kažu da je „Služba za poslove Gradskog veća, koja nije član Radnog tima i nema aktivnu legimitimaciju da učestvuje u izradi LAP-a, kroz svoje „pravne komentare“ suštinski se mešala u proces izrade, pozivajući pri tom na nepoštovanje nekih od najvažnijih rešenja u Modelu LAP-a, odnosno na selektivno poštovanje Modela, i to na način koji odgovara lokalnoj vlasti, a snižava standarde u institucionalnoj borbi protiv korupcije“.

Odbijeno da BIRODI nadgleda proces

Nije uvažen naš predlog da član Radnog tima bude predstavnik skupštinske Komisije za praćenje primene Etičkog kodeksa, što predviđa Model LAP-a, kao i da posmatrač procesa izrade novog LAP-a bude Biro za društvena istraživanja (BIRODI), koji je, inače, monitor institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou u Nišu, po još uvek važećem niškom Lokalnom planu za borbu protiv korupcije.

Ostavke kao upozorenje

Naše ostavke su upozorenje da su ovakvo nerazumevanje značaja nezavisne institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, kao i inertnost ili opstrukcija u procesu donošenja strateškog gradskog dokumenta koji reguliše tu materiju- nedopustivi. Donošenje ovog Modela, usvajanje LAP-ova u svim lokalnim samoupravama i formiranje lokalnih antikorupcijskih tela predviđeno je Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23, usvojenim od strane Vlade Srbije u aprilu 2016. godine, navodi se u saopštenju LAF-a.

gradjanin.rs/Z.M.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *