Da li je moralo: Biblioteka penzionerima ukinula povlastice da besplatno čitaju knjige i novine

Upravni odbor Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu ukinuo je povlastice penzionerima koji su navršili 65 godina starosti da besplatno uzimaju knjige. Ovo nam potvrđuje i direktorka ove kulturne ustanove, Sonja Mančić koja kaže da je time biblioteka uštedela par miliona dinara, ali i da nisu ukinute sve povlastice za penzinere. Članarina trenutno na godišnjem nivou košta 700 dinara što zaista nije velika cifra, ali mnogim penzionerima željnim dobre knjige i to je visoka suma.

Narodna-biblioteka
Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš

-Potpuno podržavam odluku Upravnog odbora koji je ukinuo ovu mogućnost. Tada je odlučeno da se dozvoljavaju povlastice besplatnog članstva penzinerima preko 70 godinara starosti, ali čija penzija ne prelazi 16.000 dinara. Mi smo tu odluku doneli, ali smo obezbedili besplatno članstvo deci predškolskog uzrasta, učenicima prvog razreda osnovnih škola i dobitnicima Vukovih nagrada. Sada oni imaju prava na besplatno članstvo. Penzineri nisu mnogo oštećeni. Oni dobijaju i kartice za besplatni prevoz pa se ne voze i njihovi unuci, komšije i drugi sa njihovom kartom što se ovde dešavalo – objašnjava direktorka.

Ona kaže da je „bibliotečki fond sredstava sa pet miliona „pao na milion i nešto“ tako da je odluka Upravnog odbora ispravna jer se izvesna količina novca uštedela.

Penzioner Mihajlo Avramović kaže za „Građanin“ da je ova odluka malo nesmotrena jer penzioneri u gradu nemaju mnogo lične razonode.

-Zakomplikovali su nam izdavanje kartica za prevoz, smanjili penzije, a sada nam je i čitanje knjiga skupo. Mislim ja sa 22.000 dinara penzijom mogu godišnje da izdvojim taj novac, ali mnogi ne mogu- kaže Avramović.

-Meni je, pak , zadovoljstvo skoro svaki dan da odem do biblioteke, pročitam novine, posebno sport. Nekad uzmem ove stare novine da se podsetim kako je to bilo kad sam bio mlad. I to je zadovoljstvo koje ću sada da plaćam jer ne mogu bez njega, a za penziju me sinko, i sramota da kažem kolika je-tvrdi Milun Mileusnić.

Zoran Gavrić, nekadašnji finansijski direktor „Đuro Salaja“ kaže da je imao svoj hobi u biblioteci, a to je da kopira članke koji mu znače i da mu neće biti problem da plaća članarinu.
-Moja penzija je veća od ostalih i lično smatram da je trebalo ne da skroz ukinu povlasticu, nego da je prepolove pa da penzioneri plaćaju 350 dinara. Mislim da onda niko ne bi pravio problem jer to je stvarno niska cena za ono što se dobija.

M.S.

3 Comments

  1. Najzad da neko razmislja o deci i mladima u ovom gradu, koji im ne daje nikakve povlastice. Penzioneri koji imaju ispod 16.000 dinara penziju i dalje citaju besplatno. A sta imaju deca…

  2. Ako je biblioteka rešila da od penzionera zaradi, neće se mnogo ovajditi. Članarine joj ne čine neki prihod, no se ona izdržava iz budžeta. A tamo su uglavnom uposleni partijski ljudi. Sramota je penzionerima ukinuti i to zadovoljstvo. Kamo sreće da ih ima što više da čitaju! Odluku treba povući ili smeniti rukovodstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *