Da ne zaboravimo: „Srbski svetionik“ organizuje „Čegarski marš“ u slavu predaka

Organizacija „Srbski svetionik“ organizuje sutra, u nedelju, „Čegarski marš“. Nakon gotovo decenijske pauze, od kada su niški izviđači, poslednji put marširali stazama nekadašnji boraca protiv vojske Osmanlija, koji su sa legendarnim vojvodom Stevanom Sinđelićem vodili Prvi srpski ustanak, sve zainteresovane Nišlije, imaće priliku da ovog vikenda ponovo krenu u tu „počasnu šetnju“.

Čegarski marš, koji ove nedelje organizuje Udruženje „Srbski svetionik“, prilika je za sve, koji žele da se bliže upoznaju sa istorijom i značajem očuvanja nacionalnog identiteta, navode organizatori, a za mesto okupljanja učesnika šetnje od skoro 11 kilometara, izabran je jedan od srpskih najvrednijih spomenika- Ćele Kula.

Tog dana imaćemo javni istorijski čas da čujemo priču o srbskoj epopeji s početka 19. veka, kada su srbski narod i država vaskrsavali posle viševekovne Osmanlijske okupacije, jer je istorija učiteljica života i to se upravo kroz rad Svetionika trudimo da pokažemo, ali želim da naglasim, da je na samom maršu zabranjena konzumacija alkohola kao i nošenje stranačkih ili navijačkih obeležja, istakao je Milan Čučković, predsednik Udruženja i dodao, da svi koji žele mogu nositi srpska nacionalna obeležja i stvari koje prate tematiku Prvog srpskog ustanka.

Boj na Čegru kod Niša se zbio 31. maja 1809. godine.

Satnica i aktivnosti manifestacije:

12:00 Okupljanje kod Ćele Kule.

12:30 Istorijski čas u Ćele Kuli, gde je već dogovoren besplatan ulaz za učesnike marša, sa predstavnicima Muzeja Grada Niša

13:10 Obraćanje organizatora učesncima

13:15 Početak marširanja. Kretali bi se Bulevarom Svetog Cara Konstatnina (1 km), sve do Kružnog toka (NIS pumpa), zatim bi skrenuli u Bulevar Medijana (4 km)

14:20 Prva pauza

14:40 Nastavak marširanja

15:40 Druga pauza

16:00 Nastavak završnog dela marša

16:15 Dolazak kod Spomenika na Čegru i razgledanje spomenika, slikanje učesnika

17:00 Javni istorijski čas, koji bi održao kustos Selimir Marković

17:30 Kraj Čegarskog marša, i polazak kućama

N.M.

 

 

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *