Dačić u Nišu: Za nesuglasice Srbije i Makedonije kriv strani faktor

Ivica Dačić, prvi potpresednik Vlade Srbije rekao je danas da je sastanak u Nišu sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim bio konstruktivan i da mu je preneo bezbednosna saznanja srpskih kontraobaveštajnih službi.

Ivica Dačić (arhivska fotografija)

Naša saznanja su izazvala našu reakciju da smo želeli da izbegnemo mogućnost da nastane trajna šteta u našim odnosima u smislu da Srbija bude optužena za izazivanje nemira i za destabilizaciju Makedonije“, rekao je Dačić novinarima u Nišu.

On je naglasio da su Srbija i Makedonija prijatelji, da treba tako i da ostane.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je precizirao da se saznanja srpskih bezbednosnih službi ne odnose na makedonsku vladu ili neko konkretno ministarstvo u Skoplju, već na bezbednosni sektor.

Naravno, u svemu tome uz učešće stranog faktora. Mogu da vam kažem koji je to strani faktor, ali neću. Ovde je reč da se to više ne dešava, da ne budemo kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa“, rekao je Dačić i ponovio da Srbija ne želi da bude optužena ili se spominje negativan uticaj Srbije na unutrašnja dešavanja u Makedoniji.

Nikola Dimitrov

Dimitrov: U obaveštajne aktivnosti nije upletena naša vlada

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov izjavio je danas da u obaveštajne aktivnosti zbog kojih je Srbija povukla svoje diplomate iz Skoplja na konsultacije, nije bila upletena makedonska vlada.

On je, nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Nišu, rekao da se Makedonija zalaže da region ide napred, da se raduju uspehu Srbije, te da je ubeđen da se i Srbija raduje kada Makedonija ima uspeh.

Obaveštajna aktivnost je delikatna aktivnost, ali je važno da nije upletena makedonska vlada. Mi gradimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost“, rekao je Dimitrov.

On je podsetio da je Makedonija nedavno imala političku krizu i da su tu krizu iskoristili kao novu šansu da se ide napred, tako da očekuje da će i rezultat ove krize biti bolji odnosi sa Srbijom.

gradjanin/agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *