Dan ekoloških pokreta – u Nišu se zalažu za ukidanje plastičnih kesa

Svetski dan ekološkoh pokreta obeležen je juče i u Nišu. Svuda u svetu se taj dana obeležava različitim akcijama koje imaju za cilj promociju zaštite prirodnih resursa, borbu protiv klimatskih promena, podizanje ekološke svesti i potrebe za zaštitom životne sredine. I u našem gradu je ovaj značajan ekološki datum obeležen pod sloganom “Neću kesu- čuvam prirodu”.

ekološki-pok
Aktivisti Ekološkog pokreta

To je i naziv Fejsbuk grupe, čijim je osnivanjem pokrenuta ekološka kampanja. Pokretač građanske inicijative celokupne ideje je profesor biologije i mr zaštite životne sredine Violeta Milosavljević, a akciju su podržali članovi Biološkog društva “dr Sava Petrović” iz Niša i OŠ “Desanka Maksimović” iz Čokota.

-Događaj je održan na platou ispred TC Kalča. Na toj lokaciji postavljen je plakat, a učenici i studenti sproveli su anketu među građanima. Pitali su ih koliko su obavešteni o štetnosti plastičnih kesa po okolinu i ljudsko zdravlje, i u kojoj meri ih upotrebljavaju svakodnevno. Rezultati ankete biće naknadno objavljeni na sajtu Biološkog društva. Pored toga informisali su prolaznike o potrebi smanjenja upotrebe plastičnih kesa i o tome kako svako moze dati svoj mali doprinos velikom cilju. Učesnici su takođe ukazali na problem štetnog delovanja supstanci koje nastaju raspadanjem plastičnih kesa na zemljište, vodu i živi svet. Akciji su se priključili biolozi, članovi kolektiva pokroviteljske Osnovne škole kao i zaljubljenici u prirodu okupljeni Fejsbuk grupom – kaže Milosavljevićeva. Pečat celoj akciji dala su i lica učesnika oslikana motivima iz prirode.

ekoloski-pokret
Violeta Milosavljević (prva s leva)

Ovo je samo početak jedne ozbiljne inicijative, koja pokušava da reši veliki ekološki problem.

-Ovom prilikom želimo da uputimo apel organizacijama civilnog društva, obrazovnim institucijama i pojedincima da daju svoj lični doprinos i podršku ovakvim akcijama koje se planiraju u narednom periodu. Imamo nameru da kontaktiramo Zeleni poslanički klub u Republičkoj skupštini sa ciljem da se problem nagomilavanja kesa i zakonski reguliše, tj da se preduzmu mere za pravilno rukovanje otpadom i njegovo razdvajanje radi recikliranja, rekli su aktivisti ovog pokreta.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Bravo Nišlije!Sećam se pešačenja niških studenata i građana do Beograda.U mnogo čemu ste bili prvi. G.Zoranu Živkoviću hvala za izdavanje srpskog/SRJ državljanstva, 2001. godine. Zahtev sam podnela pre bombardovanja,još 1998. godine, ali su neMilo-ševićevi nadležni organi odugovlačili sa izdavanjem pa sam zbog neposedovanja državljanstva izgubila pravo dobijanja licence za sudskog tumača u Novom Sadu. Rođena sam, naime u Hrvatkoj iz mešovitog braka,a u Novom Sadu živim od 1952. godine, a 1948, pri prvom posleratnom popisu stanovništa u FNRJ, zatekla sam se u rodnom mestu te sam tako imala hrvatsko državljanstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *