Dan žalosti u znak sećanja na stradale Srbe u vojnoj akciji „Oluja“

U Srbiji je danas proglašen Dan žalosti zbog pogroma Srba u Hrvatskoj 1995. godine u operaciji „Oluja“ gde je naš narod isteran s prostora Krajne, a gde su se naselili u 16. veku. Sektor za vanredne situcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je sinoć da će danas u 12 popodne biti aktivirane sirene za javno uzbunjivanje na celoj teritoriji Srbije u znak sećanja na žrtve „Oluje“ i najveće etničko raseljavanje od Drugog svetskog rata.

Kolona_izbjeglica_iz_Krajine1

U vojnoj operaciji „Oluja“, koja je počela na današnji dan pre 20 godina, na području Krajine u Hrvatskoj ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 200.000 ljudi.

Pre 20 godina, 4. avgusta, 200.000 vojnika i policajaca iz sastava oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatskog vijeća obrane iz Bosne, pod vrhovnim zapovedništvom Franje Tuđmana, napalo je, uz sadejstvo bošnjačke armije i prećutnu podršku vodećih sila Zapada, zaštićene zone Ujedinjenih nacija u severnoj Dalmaciji, Lici, Kordunu i Baniji. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u opusteli i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre „Oluje“ živelo više od 90 odsto Srba. Za samo nekoliko dana, slomljen je otpor Vojske Republike Srpske Krajine, koja je brojala oko 30.000 vojnika. Narod iz Krajine, više od 200.000 ljudi, nateran je na bezglavo povlačenje u pravcu Srbije i Republike Srpske, pri čemu su izbegličke kolone bile pod stalnim dejstvom hrvatske artiljerije i vojnog vazduhoplovstva. Srbi koji su ostali u Krajini, a reč je o civilima, uglavnom starijim i nemoćnim osobama, bili su izloženi teroru i nakon formalnog završetka operacije „Oluja“, 7. avgusta.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, u akciji hrvatske vojske nestalo je blizu 2.000 osoba, dok je Hrvatski helsinški odbor saopštio da je u toku operacije „Oluja“ ubijeno 670 civila. Ovaj zločin nikada nije osuđen i niko proglašen krivim.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *