Danas je slava Grada Niša

Danas je slava Grada Niša, dan svetog cara Konstantina i carice Jelene. Konstantin Veliki bio je rimski car (324—337) poznat po tome što je doneo dve sudbonosne odluke koje su promenile tok evropske istorije. S jedne strane, stao na kraj progonu hrišćana, pa čak i prešao u tu veru, obezbedivši hrišćanstvu zavidan položaj vodeće monoteističke religije (koji ima i danas); s druge strane osnovao je grad ravan Rimu — Konstantinopolj, osiguravši tako opstanak Carstva na Istoku dugo posle pada Rima i zapadnih provincija u 5. veku.

KONSTANTIN VELIKI

Njegov život je predmet velikog interesovanja ne samo školovanih istoričara, teologa, arheologa, istoričara umetnosti, nego i raznih amatera. Za to postoji više razloga. U prvom redu, kao i u svakoj dobroj priča i u Konstantinovoj ima nešto što imponuje svima: borba za vlast, vojni poduhvati na prostranoj geografskoj pozornici, uspešno prebrodavanje svih teškoća na putu ka večnoj slavi, skandali, ubistva, verski sporovi i apsorbujući kulturni kontekst. Za istoričare ništa manje važna jeste i činjenica da izvori zadaju muke pružajući dovoljno za podsticanje apetita za istraživanje ove ličnosti i njegovog vremena, ali ne i toliko da bi se na osnovu njih moglo odgovoriti na sva pitanja.

wikipedia
foto:panakomp.net

1 Comment

 1. Vidim da je ceo „grad“ Niš u prazničnom raspoloženju , da su svi gradjani , srećni i zadovoljni /kao i ja/ , da su „oduševljeni“ organizacijom slave njihovog grada ! Grad je sav u zelenilu /nepokošena trava , puna krpelja + topole tzv. „trepetljike“ ,vitke i nenormalno visoke , prepuštene vetru i njegovoj ćudi i glavama Nišlija/ !!!
  „Čair“ je svečano odeven visokom travom i „tragovima“ kućnih ljubimaca , koje nagaze – gle čuda, „slučajni“ šetači izašli na inhalaciju i uživanju u miksu miomirisa kasnog proleća , ranog leta i „tragova“ ! A ima i onih koji su ljubitelji trčanja po „Čairu“ a možda i beže od prisutnih „kućnih ljubimaca“ , bez povodaca i brnjica, /mislim na „kućne ljubimce“ /!
  „Gradsko polje“ je kao nedirnuti park prirode , sačuvan u svojoj „iskonskoj“ lepoti a tu lepotu kvare nesavesni studenti tehničkih fakulteta, svojim pohadjanjima nastave. Drveće raste i razvija se ,bez kontrole ,što jeste dobro , jedino kada duva vetar odlomi se poneka grana i… ona istrune i hrani stablo , sa kog je pala. To je tzv. kruženje materije u prirodi , materija je neuništiva – samo menja oblik … Jedva čekam , da ono malo asfalta , zaraste u travu i onda da idemo putanjama dinosaurusa ili mamuta ! Nemojte zameriti , poklonik sam prirode i „Pokreta zelenih“ a mislim da je budućnost ove stranke naš NIŠ ! Kada pogledam svoje sugradjane , vidim da i oni razmišljaju i izgledaju,kao i ja…pozeleneli od muke,jada ,nikakve perspektive tj. budućnosti !
  Napred „zeleni“ NIŠ !
  Park „Bubanj“ , nisam posetio odavno i neću o njemu da pišem , samo mogu da predpostavim…
  P.S. Izvinjavam se skrenuo sam sa teme .
  Srećna nam slava, Nišlije…zamalo da napišem „slava nam“ , da prostite… pu, pu, pu… daleko bilo !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *