Debata: Gradonačelnici se nisu (dovoljno) borili za Niš

Gledajući debatu “Zašto Nišu ide ovako dobro” tri bivša i aktuelnog gradonačelnika Niša, stiče se utisak da se nisu dovoljno u Beogradu borili za Niš, odakle su dozvoljavali odliv novca, a da bi to nadoknadili, zaduživali su se i dalje uzimaju kredite. U debati, održanoj u Media reform centru, su učetvovali bivši gradonačelnici Goran Ćirić, Smiljko Kostić, Miloš Simonović i sadašnji Zoran Perišić (od 5.oktobra pa do danas). Novost je da je prema zaradama Niš na 55 mestu u Srbiji, daleko iza Beograda, Novog Sada i Kragujevca, a što se iz tabele može videti:

tab
Oni su izabrali pet svojih uspeha koji se “vrte” oko komunalne izgradnje, izgradnje bulevara, krpljenje aerodroma, mostova pa se u uspeh uračunalo i vraćanje kredita podizanjem novih kredita.

Niko nije spominjao zašto je stadio “Čair” napravljen naopačke, kako se cena hale “Čair” urostručila pre utvrđene vrednosti, zašto je jedan od gradonačelnika mesecima odbijao bilo šta da potpiše pa je grad bio “ukočen”… Kako je „nestalo“ 20 miliona evra od privatizacije niških firmi, kako je rasprodata Mašinska i Elektronska industrija. Niko nije spomenuo enormno veliki porez na plate, razne namete koji su “ubili” privatnika, šta toliko koči investitore, zašto su sve stranke toliko zapošljavale svoje kadrove da je birokratija nagrizla grad…

gradonacelnici

Umesto toga, gledaoci RTV „Belami“-ja su čuli ko je kakve probleme nasledio, kakav je izborni sistem i neke eventualne projekcije za budućnost. Smiljko Kostić je prvo rekao da bi trebalo da se na vodeća mesta vrate socijalistički kadrovi jer mladi nisu dovoljno iskusni, a onda je rekao ipak da su budućnost Niša mladi – koji su oterani iz Niša. Ćirić i Simonović se uzdaju u novu politiku i mlade ljude, a Perišić u pristupne fondove Evropske unije kao i reorganizaciju administracije.

Debata je održana u okviru Nedelje parlamentarizma. To je serija događaja i aktivnosti kojima se pokreće dijalog o parlamentarnoj demokratiji i učešću građana u demokratskim procesima. Želeći da daju doprinos povezivanju i upoznavanju građana i građanki Srbije sa radom Narodne skupštine, niške organizacije uključile su se u njeno obeležavanje. Nedelju parlamentarizma prvi put u Srbiji organizuje Narodna skupština Republike Srbije u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament i u partnerstvu sa velikim brojem organizacija civilnog društva, škola, fakulteta, ustanova kulture i lokalnim samoupravama.

Odlična strana ove debate je da je počelo da se govori o istoriji propadanja grada u poslednjih 15 godina, a što češći razgovori ovog tipa pojasniće gledaocima šta su preživeli, ali i verovatno će im otvoriti oči šta im dalje valja činiti.

M.S.

3 Comments

  1. „Debata je održana u okviru Nedelje parlamentarizma“ (sic!). Pa ovi pojma nemaju šta je parlamentarizam. Sakrili se od javnosti iza zatvorenih vrata i laprdaju samohvališući se. Vrli moji tzv. gradonačelnici, parlamentarizam je suočavanje, licem u lice, sa javnošću. Ali za to su neophodne neke pretpostavke: čist obraz, znanje, hrabrost. Sve ono što vi ne posedujete. A, Zoza? Jadničak. Kakav žalostan zalazak kakve-takve karijere.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *