Delimo zajedničku ljubav ka kulturi i prošlosti – Prvi broj časopisa „Slovo juga“ na engleskom jeziku

U punoj sali Filozofskog fakulteta u Nišu održana je tribina o kulturnoj politici u savremenoj Evropi i predstavljen je prvi broj novog izdanja časopisa Slovo juga na engleskom jeziku pod nazivom „Serbian Heritage Magazine Slovo juga“.

Dragan Ilić, urednik časopisa, docent dr Jelena Petković, docent dr Vladimir Aleksić

Prvo izdanje na engleskom jeziku objavljeno je u novembru mesecu 2019. godine i premijerno je predstavljeno na niškom Filozofskom fakultetu. Ovom prilikom ordžana je tribina o kulturnoj politici u Evropi, a sam događaj je bio najavljen u okviru Dana evropske baštine – Umetnost i zabava 2019, najvećoj evropskoj manifestaciji koje je osmišljena za promociju kulture, tradicije i nasleđa svih evropskih naroda.

Drago nam je što možemo da predstavimo našim čitaocima novo izdanje na engleskom jeziku koje smo realizovali zahvaljujući entuzijazmu celog našeg tima. Novo izdanje rezultat je velikih napora uredništva i saradnika. Slovo juga na engleskom jeziku uključiće nove ljude u našu misiju promocije srpskog nasleđa i podeliti kulturu i tradiciju, pre svega juga Srbije, sa čitaocima na svim stranama sveta“, istakao je Dragan Ilić, urednik časopisa i dodao: „Časopis je zadržao svoj jedinstven izgled i u engleskom izdanju koji omogućava čitaocima da uživaju u iskustvu koje se pamti i razlikuje.“

Dragan Ilić, urednik časopisa, docent dr Jelena Petković, docent dr Vladimir Aleksić, docent dr Gordana Stojić

Profesor Aleksić istakao je značaj postojanja časopisa Slovo juga za današnje vreme i pozvao prisutne da se pridruže talasu pozitivne energije koju časopis donosi:

Časopis je vredan i dragocen primer dobrog dodira sa kulturom na svakodnevnom nivou. Časopis obogaćuje život svojih čitalaca poslednjih četiri godina. To je veliki uspeh. Prilozi koju su uneti u ovaj, vizuelno jako dobro spakovan časopis, su zaista na visokom nivou. Izlaganje je precizno, zaključci su u skladu sa rezultatima savremene nauke. Časopis je aktuelan i održava korak sa odgovarajućim trenutkom“, istakao je je docent dr Vladimir Aleksić.

U sprovođenju kulturne politike na lokalnom, nacionalnom, kao i na evropskom nivou, časopis Slovo juga danas popunjava veliku prazninu i čini mnogo na popularizaciji pre svega juga Srbije.

Časopis Slovo juga je zaista vredan pažnje i predstavlja jedan od aspekata kulturnih aktivnosti u sveri izdavaštva, obrazovanja, promocije nasleđa, koja je jako važna i koja se svakako tiče kulturne politike i ostvarivanja javnog interesa u kulturi. Kultura je menjala poziciju i značaj u okviru evropskih integracija. Sredinom prošlog veka kada je započeo proces evropskih integracija, kultura uopšte nije bila u fokusu evropskih zvaničnika. Od tada do danas pozicija i uloga kulture se promenila od marginalizovanog do krucijalnog dela delovanja evropske politike“, rekla je na tribini docent dr Jelena Petković.

Ljubiša Sokolović, urednik revije „Niški vesnik“

Sama ideja za izdnje na engleskom jeziku nastala je u toku uspešnog učešća redakcije časopisa Slovo juga u programu „Evropska godina kulturnog nasleđa 2018“ tokom koje su sve evropske zemlje, koje se odlikuju bogatstvom i velikom raznovršnošću kulture i tradicije, mogle da afirmišu svoje nasleđe u okviru evropskih integracija.

Meni je jako drago što mi imamo priliku da u okviru ovog časopisa Slovo juga predstavimo Evropi ono što je bogatstvo naše kulture i našeg nasleđa. Važno je učestvovati u savremenim tokovima kulturne razmene i saradnje u Evropi“, dodala je profesorka Petković.

Savremeni tokovi kulturne razmene i saradnje u Evropi zasnivaju se na procesima digitalizacije kulturnog nasleđa. Upravo je digitalizacija kulturnog nasleđa jedna od stalnih rublika časopisa, a kako je Slovo juga i jedini medij sa juga Srbije čija je internet prezentacija zvanično i registrovana na ćiriličnom internet domenu Srbije, na tribini je bilo reči na ovu temu.

Časopis Slovo juga predstavlja nove tehnologije za promociju kulturnog nasleđa i načine na koje možemo da povećamo kulturnu participaciju, odnosno da omogućimo da ljudi koji su različitih zanimanja i interesovanja mogu da učestvuju u tim procesima bilo tako što će nešto da dodaju ili da saznaju“, istakla je profesorka Gordana Stojić.

Na tribini je predstavljena mogućnost elektronskog dodavanja priča čitalaca preko portala časopisa, a koje dalje mogu biti objavljivane u štampanom izdanju kroz potpuno digitalizovan postupak slanja priča za pripremu časopisa.

Dragan Ilić, urednik časopisa, predstavio je i put nastanka izdanja na engleskom jeziku i najavio korake njegove promocije u okviru Dana evropske baštine.

Časopis na engleskom jeziku može da se kupi putem narudžbine preko portala časopisa Slovo juga i u partnerskim knjižarama. U toku 2020. godine izdanje časopisa na engleskom jeziku biće dostupno i na nekoliko manifestacija u okviru programa Dani evropske baštine u više evropskih gradova, gde će na najbolji način promovisati grad Niš i nasleđe juga Srbije.

Časopis „Slovo juga“ pokrenut je 2016. godine i izlazi kao mesečno štampano i digitalno izdanje. Cilj časopisa je očuvanje tradicije, srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta, jezika i pisma, afirmacija pisane reči, kao i upoznavanje čitalaca sa aktuelnostima u oblasti revitalizacije i digitalizacije kulturne baštine na prostoru juga Srbije.

M.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *