Deniss Krasnokutsky i Maja Rajković na Fakultetu umetnosti

Eminentni violista Deniss Krasnokutsky iz Amerike i pijanistkinja Maja Rajković iz Srbije održaće celovečernji koncert u sredu 18. januara 2017. godine sa početkom u 20 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a.

Deniss Krasnokutsky i Maja Rajković

Ulaz na koncert je besplatan. Na programu su dela Božića, Baha, Rahmanjinova… Detaljan program koncerta i biografije možete pogledati na sajtu Koncertne sezone FU.

Denis Krasnokutski je započeo svoje muzičko školovanje u Rusiji , a zatim nastavio u SAD, gde je diplomirao na renomiranom Rutgers University, Mason Gross School of the Arts ( The State University of New Jersey) i stekao diplomu Doktora muzičkih umetnosti, u klasama Michel Tree (Guarneri String Quartet) i Paul Neubauer (Principal Viola, NYP). Usavršavao se i na masjtorskim kursevima Gérard Caussé, Roberto Diaz, Joseph De Pasquale, Kim Kashkashian, Donald McInnis, Arnold Steinhardt, Richard Simon… Dugogodišnji je vođa viola u međunorodno priznatom kamernom orkestru Philadelphia Virtuosi , a, osnivač je i član Samuel Barber String Quartet-a. Nastupao je širom severne i južne Amerike , kao i u internacionalnim okvirima. Njegovo sviranje kritičari ocenjuju kao «…sviranje sa pasioniranošću i internzitetom…» (New York Times). Nastupao je sa orkestrima Philadelphia Virtuosi Chamber Orchestra, Reno Philharmonic, Baton Rouge Symphony, New Jersey Capital Philharmonic, Bay-Atlantic Symphony , Harrisburg Symphony i drugima.. Kao član međunarodno nagrađivanog Rowan String Quartet-a koncertirao je na mnogobrojnim turnejama širom SAD. Sezona 2015/2016 je jedna od najispunjenijih u njegovoj karijeri sa serijom kamernih i solističkih koncertnih nastupa u Americi i Evropi. Na ovim koncertnim nastupima Krasnokutski premijerno izvodi niz kompozicija za violu, od kojih su neke njemu posvećene. Pored viole, Krasnokutski svira i violinu i bavi se dirigovanjem, kao i istraživanjima i predavanjima iz oblasti teorije i istorije muzike. Dirigovao je orkestrima : ECSU Albemarle Symphony, Philadelphia Virtuosi Chamber Orchestra, HMHS Orchestra … Radi na Elizabeth City State University ( Severna Karolina) kao profesor viole, šef gudačke katedre i dirigent Simfonijskog orkestra fakulteta. Pored sviračkih i pedagoških aktivnosti Krasnokutski se uspešno bavi i organizacijom muzičkih događaja. Menadžer je Philadelphia Virtuosi Chamber Orchestra s kojim je ostvario niz uspesnih turneja i sezona . Najobimnija je bila turneja po celoj Rusiji na kojoj je ovaj orkestar bio angažovan u najprestižnijim dvoranama i centrima ove zemlje i koja je bila praćena odličnim kritikama , najavama i komentarima u svim medijima.

Maja Rajković je rođena u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u klasi Radmile Živković i Miroslave-Lili Petrović. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Konstantina Boginoa. ZavršiIa je “Školu za visoko muzičko usavršavnje“ u Portogruaru (Italija) kod istog profesora, gde se usavršvavla u oblasti klavira i kamerne muzike. Magistrirala je u klasi Dušana Trbojevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i zaposlena kao redovni profesor na katedri za klavir. Od 1998.-2010. predsednik je Muzičke omladine Beograda, a od 2001. potpredsednik MCNM (Mediterranean Collaboration of New Musicians). Doktorirala na temi “Polifoni način muzičkog mišljenja” na Fakultetu muzičke umetnosti kod dr. Ljiljane Vukelje, 2014 . godine. Prvi klavirski resital održala je u svojoj četrnaestoj godini, a tokom školovanja osvojila je niz značajnih nagrada za klavir i kamernu muziku. Dobitink je Treće nagrade na Internacionalnom pijanističkom konkursu “Carlo Soliva” u Italiji 1984. godine. Finalista je konkursa “Rahmanjinov ’93”.Na 24. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine osvojila je treću nagradu žirija i specijalnu nagradu publike. Dobitnik je Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za izuzetno umetničko dostignuće na koncertnom podijumu i nagrade Izvođač godine za 2013. godinu koju dodeljuje revija Muzika Klasika. Nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Gudačima Svetog Đorđa, gudačkim orkestrom “Dušan Skovran”, Simfonijskim orkestrom RTCG… Učestvovala je na festivalima “Dani muzike“ u Herceg Novom, “Moć klavira”, BEMUS-u, Splitskom ljetu, Podgoričkom Ijetu, Herceg-festu, Mokranjčevim danima u Negotinu, kongresima EPTA-e, Memorijalu “Emil Hajek“, Međunarodnoj tribini kompozitora, Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Portogruaru, Međunarodnom festivalu žena muzičara u Atini, Zagrebačkom bijenalu… Koncertirala je kao solista i kamerni muzičar u mnogim gradovima naše zemlje, ali mnogim gradovima naše zemlje, ali i u Italiji , Nemackoj, Engleskoj , Francuskoj, Grčkoj ,Portugalu, Hrvatskoj, Madjarskoj, Albaniji, SAD, Luksemburgu…

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *