Dikić krenuo na molitvu u Ostrog za ozdravljenje – štrajkuje glađu već treći dan

U Podgorici sam bio privatno, a krenuo sam u manastir Ostrog na molitvu za izlečenje teške bolesti – izjavio je general Bratislav Dikić, a na saslušanju kod istražnog sudije Višeg suda Miroslava Bašovića.

161018-bdikic
Bratislav Dikić

Iako mediji prenose da je tek sada počeo štrajk glađu, to nije tačno jer on već tri dana nije okusio hranu. Ovo za „Gradjanin.rs“ prenosi njegov advokat Milan Petrović koji je angažovan na Dikićevoj odbrani u Crnoj Gori.

Bivši komandant Žandarmerije Srbije, koji je nastavio štrajk glađu i žeđu, započetog odmah posle hapšenja, negirao je krivično delo koje mu se stavlja na teret. On je uhapšen sa još 19 Srba koji su osumnjičeni za terorizam jer su navodno na dan lokalnih izbora hteli da naprave haos u Crnoj Gori.

Ukazao je i da će biti na raspolaganju državnim organima Crne Gore, kako bi se utvrdila prava istinama o njegovom boravku u Podgorici.

Zatražili smo da se Dikiću ne produžava pritvor, jer za dalje zadržavanje nema ni jednog osnovanog razloga – kaže za „Gradjanin.rs“ Milan Petrović, advokat iz Niša, branilac bivšeg komandanta Žandarmerije.

Kako nam je predočio, Specijalno tužilaštvo Crne Gore zatražilo je određivanje pritvora do 30 dana njegovom klijentu zbog opasnosti od bekstva, uticaja na saučesnike ali i mogućnosti da nastavi sa izvršenjem krivičnog dela, za koje je osumnjičen.

Kod istražnog sudije saslušani su i ostali državljani Srbije, koje tužilaštvo Crne Gore sumnjiči za pripremanje terorističkih napada.

U petak se odvezao u Beograd u odelu – kaže naš izvor – Kako je potom, s kim i zašto otišao u Crnu Goru, nije nam poznato.

Dikić, inače, svojim ukućanima, nije rekao kojim povodom odlazi u Beograd, kao što im nije otkrivao ni detalje svojih službenih aktivnosti, dok je bio pripadnik MUP-a.

Zanimljivo je da su mediji novembra prošle godine objavili da je Dikić bio u Podgorici tokom demonstracija. Međutim, takve tvrdnje on je demantovao na svom „Fejsbuk“ profilu, objavivši fotografiju iz – svoje kuće.

161018-bdikicfbpost
Dikićeva FB objave gde demantuje da nije bio u Podgorici

Braćo i sestre u Srbiji i Crnoj Gori, poštovani mediji, koristim priliku da vas obavestim da sam sa porodicom u porodičnoj kući u Nišu, nisam u Crnoj Gori na protestima, i zato nemojte pisati neistine – poručio je tada Dikić.

Prvi general policije iz Niša podneo je polovinom decembra prošle godine zahtev za penzionisanje zbog teške bolesti, karcinoma.

Podsetio je da je nakon napada u medijima „nepravedno i nezakonito smenjen sa mesta komandanta Žandarmerije“ i na uvid javnosti stavio potvrde sudova i tužilaštava da se protiv njega nije vodio, niti se vodi bilo kakav postupak.

Nažalost, posledice su nastale i ta nepravda, stalne neistine, smena, povreda moje porodice, šikaniranja dece od nastavnika i vršnjaka, bolest moga oca i brata, narušavanje moje časti i ugleda, dovelo je i do najteže bolesti sa kojom se borim i dve operacije za 15 dana. Opraštam svim kolegama i novinarima koji su učestvovali u mom uništenju i poručujem im da ću pobediti ovu najtežu bolest i nastaviću da se borim za svoju čast, za porodicu, narod i našu Srbiju! – naveo je tada Dikić.

Među navodnim skandalima vezanim za Dikića, u medijima su se pominjali formiranje posebnog odreda po uzoru na JSO, zakletva koju je lično napisao, a koja glasi “Pobedićemo ili poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova”, …

Dikić krenuo na molitvu u Ostrog za ozdravljenje - štrajkuje glađu već treći dan
Sudska potvrda

Dikić je u Žandarmeriji bio od osnivanja 2001. godine, a na čelo te formacije imenovao ga je 2009. policije Ivica Dačić, na predlog direktora policije Veljovića.

Ministar Dačić ge je nekoliko meseci ranije unapredio u pukovnika, a general policije je od januara 2011. Bratislav Dikić je rođen u Nišu, 19. maja 1970.

Pre nego što je juna 2009. postao komandant Žandarmerije Srbije bio je komandant niškog odreda Žandarmerije. Do imenovanja za komandanta Žandarmerije Dikić je 20 godina radio u MUP-u, od čega 10 godina u Specijalnoj antiteroristiškoj jedinici (SAJ) i još deceniju u Žandarmeriji.

General Dikić je smenjen sa komandant Žandarmerije jula 2013. a odmah potom je postao pomoćnik direktora policije.

Posle penzionisanja i delimičnog oporavka od operacija, Dikić se politički angažovao.

Postao je predsednik „Patriotskog pokreta Srbije – građani, ratni veterani i invalidi“, koji je učestvovao na minulim izborima. Marta ove godine ovaj pokret je u Nišu organizovao anti-NATO protest.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *