Direktorka Simović: Filmski susreti imaju mnogo neprijatelja, ali opstaćemo

Ministarstvo kulture objavilo je saopštenje u kome osuđuje postupke Niškog kulturnog centra povodom finansiranja Filmskih susreta, “tereti” centar za nedomaćinsko poslovanje i na kraju postavlja pitanje zašto u kasu ministarstva nije vraćeno tri miliona koje je NKC navodno nenamenski potrošio.

Bojana-simovic
Direktorica Bojana Simović

Bojanu Simović smo pokušali da dobijemo jutros i u podne kada nam je prvo rečeno da je van zgrade, a potom na godišnjem odmoru. Nešto posle 12 časova ona je medijima prosledila saopštenje u kome ne navodi gde su potrošena ta tri miliona, ali zato kaže:

-Povodom saopštenja ministarstva kulture, a sve u vezi finansiranja pedesetih filmskih susreta, izjavljujem: Da je festival ove godine dobio finansijska sredstva za organizaciju u iznosu od 2.3 miliona dinara, ali da ugovor nije potpisan, o čemu sam više puta govorila za vreme festivala!
Da li bi NKC po projektu za sufinansiranje Festivala dobio sredstva i ove godine, a da je već utvrđeno da sredstva od prošle godine nisu utrošena na pravi način? Da su „sporna“ sredstva od prošle godine utrošena u skladu sa zakonom i to isključivo za organizaciju Festivala, za šta postoje i izveštaj, ugovori, fakture…

A sada ja postavljam pitanje svima: Da li će ovogodišnji tek završeni Filmski susreti biti u senci toga da sredstva od prošle godine nisu utrošena kako treba i zbog čega politika polako ali krupnim koracima ulazi u kulturu? Da li iko od građana Niša zna da je NKC prošle godine od „Filmskih susreta“ vratio u budžet grada više od 5 miliona dinara a ukupno 10 miliona od svih manifestacija kao uštedu gradu? Ovaj festival ima puno neprijatelja, ali uprkos tome opstaće i biće ponosan što svake godine iznova oživi grad, napuni Letnju pozornicu, i pokaže da baš ovde još uvek ima ljudi koji će uvek doći ruku punih aplauza i pozdraviti glumce!-zaključuje direktorka Simović.

Nišlije imaju prava da znaju gde se troši njihov novac te je normalno da neka nadležna budžetska ili poreska inspekcija utvrdi ko je u pravu u ovom slučaju.

Milica Todorović, fizioterapeut – Idem svake godine na Filmske susrete, i verovatno ima mnogo problema oko organizacije zbog manjka para, ali prvi utisak je nda je sada ovo realizovano vrlo jadno, a s obzirom na to da je ovo jubilarni 50.Festival.

Dejana Momčilović-Krasić, radnik u osiguranju – Niški kulturni centar bi mogao da se zove “Rubin”. Kultura u gradu jedva opstaje zbog Nišvila, nekih sitnih izložbi, a oni ne rade cele godine ništa i kada im dođu Filmski sustreti, oni su kao nešto radili, ali su ih drugi saplitali. To nije sad, to se dešava unazad godinama.

Momčilo Gašić, nezaposleni – Video sam na televiziji direktorku gde se nešpto žali. Imam utisak da je SNS izabrao žene koje su došle kao direktori u Nišu, po vrlo čudnim kriterijumima. Zajedničko za njih je da ništa nisu uradile i samo se žale.

M.S.

foto: City radio

2 Comments

  1. Neobrazovana i nekvalifikovana direktorko, nemaju FS druge neprijatelje osim vas i vaše polupismene partijske kamarile. Sve, čega ste se dohvatili, ste zagadili i uništili. Direktorko kulturne ustanove, tvrdim da ne znate ni šta znači reč kultura. Razmete se u kulturu kao što se novorođenče razume u atomsku fiziku. Vaše neznanje je kolosalno, taman toliko kao kad kovač ne bi znao šta znači reč čekić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *