Divljaštvo nad niškim Starim grobljem mora stati – zbog popravke toplane srušili kapiju!

Centralni ulaz, na „Istočnoj kapiji“ Starog groblja „Gorica“ u Nišu, protekle nedelje je zbog rekonstrukcije Toplane „Jug“, srušen! Ovakvo divljaštvo se odavno ne pamti u Nišu. Predstavnici opštine Palilula, na čijoj se teritoriji nalazi groblje, navode da su zatečeni time da je izvođač radova bez pitanja ili obaveštenja uklonio centralni stub sa delom kapije, koja je u međuvremenu nestala! Oštećeni su i drugi delovi ulaza u ovaj kompleks koji je 1989. godine stavljen pod zaštitu zakona.

srusena-istocna-kapija
Srušena istočna kapija

Predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić, iznenađen je ovim postupkom. «Gotovo tri godine pokušavamo da ostvarimo našu skupštinsku inicijativu upućenu gradu da se Staro groblje «Gorica» pretvori u Memorijalni park i na taj način obezbedi stalni tretman zaštite i održavanja. Uložena su značajna budžetska sredstva a evo šta se neočekivano dešava – rekao je predsednik Džunić.

divljastvo1
Razbijen srednji stub Istočne kapije

Na osnovu projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za urbanizam, opština Palilula je uz podršku Grada Niša obezbedila sredstva za fazno urađenje i ograđivanje prostora. Prvo su okončani radovi na „Istočnoj kapiji“ a zatim su stvoreni uslovi da se tokom 2012.godine radovi nastave i na „Zapadnoj kapiji“ Starog groblja. Nažalost, trajna zaštita i završetak radova po projektu nisu okončani a kompleks groblja „Gorica“ koji se prostire na površini od 8.hektara, (više od 3,4 hektara je napušten prostor) nesavesni građani i dalje uništavaju, odlažu otpad, vegetacija brzo prekrije, do tada uređen prostor i grobna mesta. Po rečima predsednika opštine Palilula postala je već praksa da se zbog ovog nerešenog pitanja, svake godine vraćamo na početak.

stub-istocne-kapije
Srednji stub istočne kapije

-Radovi na rekonstrukciji Toplane “Jug” koja je izgrađena pre 35 godina, biće završeni do početka nove grejne sezone. Do tada, izvođač radova, predstavnici konzorcijuma “Energotehnika Južna Bačka”, radiće na uređenju postrojenja i uneti delove novih kotlova i druge montažne opreme. Vrednost ove velike investicije, koja se ostvaruje uz finansijsku podršku nemačka razvojna banka KfW je oko 2,4 miliona evra. Za ove potrebe je prilično nespretno pomerena i zatim neobezbeđena od krađe, istočna kapija Starog groblja «Gorice»-navodi se u saopštenju opštine Palilula.

nekad-je-izgledalo-ovako
Nekada je izgledalo ovako

Sveukupna protekla aktivnost građana i opštine Palilula, uložena sredstva, kao da su uzalodno utrošena. Ne osporavajuči veliku investiciju koja će poboljšati centralno grejanje stanovnika opštine i grada, ostaje pitanje. Kako, konačno zaštititi i urediti prostor koji predstavlja značajno kulturno dobro Niša?

FotografijeD.Vidojković – tekst D.V./M.S.

6 Comments

  1. Ako već poišete ovakve gluposti, trebali ste da se prvo raspitate da li Toplana ima saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture za privremeno uklanjanje dela kapije,pa tek onda da kupetate gluposti.

  2. Зашто Завод за заштиту споменика културе из Ниша против директора нишке топлане и одговорног извођача радова није поднео кривичну пријаву полицији или тужилаштву.Рушењем капије без дозволе омогућили су да иста нестане тако да је потребна још једна кривична пријава против истих јер су тиме омогућили крађу металне капије.Ради ли неко свој посао у нашем граду – држави.?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *