Đaci OŠ „Bubanjski heroji“ prikazuju lik grofa Save Vladislavića ruskim đacima

U okviru međunarodnog projekta saradnje OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša i ruske škole „Centar Voshoždenie“, Šuja, za drugo polugodište planirana je realizacija novog dokumentarnog časa.

Naša škola ima za zadatak da prikaže lik i delo grofa Save Vladislavića ruskim đacima, a i kod nas u Srbiji, vrlo malom broju ljudi je poznat lik i delo ovog našeg velikana. A ruski đaci će preneti nama običaje za Vaskrs u prošlosti i sadašnjosti kod ruskog naroda. Pripreme su u toku a realizaciju planiramo krajem marta, kaže Đorđe Bojanić.

Piše: Đorđe Bojanić, prof. istorije i urednik sajta Srpaka istorija

Sigurno da će u ovom projektu doći do novih poznanstava mališana iz Srbije i Rusije.

Sava Vladislavić Raguzinski ili „grof Raguzinski ili Ilirski“ bio je srpski političar, savetnik ruskog cara Petra Velikog, diplomata u službi Ruske Imperije, putopisac, poliglota, veliki dobrotvor i darodavac, a titulu grofa dobio je od rukse carice Katarine 1725. godine, kaže Đorđe Bojanić.

U Sibiru je osnovao grad Troicosavsk (danas Kiahta) i tamo je podigao crkvu Svetog Save srpskog Nemanjića, o ovim podacima će pričati naši učenici, biće tu još zanimljivih podataka koji su obeležili srpsku i rusku istoriju.

O Savi Vladislaviću naši đaci imaće mnogo toga da prenesu svojim vršnjacima iz Rusije.

Sava je dosta povezan sa ruskom literaturom, u Moskvu je doveo i jednog mladog Etiopljanina koga je kupio na carigradskoj pijaci robova. Poklonio ga je Petru Velikom, a car se obradovao ovom poklonu, pokrstio je mladića, dao mu ime Petar, poslao ga u škole. Ovaj Etiopljanin bio je pradeda velikog ruskog pesnika Aleksandra Puškina. Ove činjenice bio je svestan i sam Aleksandar Puškin, odakle potiče i njegova naklonost prema Srbima, kaže Đorđe Bojanić.


Prvi bukvar

I ovo je vrlo značajan podatak, na Savin nagovor, car Petar Veliki, početkom 18. veka, poslao je u Sremske Karlovce prvu gramatiku i bukvar, koji je u budući centar srpske duhovnosti doneo učitelj Maksim Suvorov. To je označilo nastanak prve srpske škole u Sremskim Karlovcima, kaže Đorđe Bojanić.

Kroz dugogodišnju saradnju kroz ovaj ruski obrazovni projekat mi smo zajednički obradili više video tema od kojih su teme o Srpskoj slavi i ruskom ispijanju čaja, ovaj čaj smo realizovali u prvom polugodištu. Školske 2016/17 godine obradili smo časove o Ruskom knezu Vladimiru i Svetom Savi kao prosvetitelju Srpskom i njegov uticaj u Rusiji. A školske 2015/16 godine obrađene su teme: Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. Veka i „Ruska emigracija u Srbiji. Svi ovi časovi mogu da se naću na jutjubu, cilj nam je bio da iz ovih video časova i oni koji gledaju nešto nauče o ovim temama, kako u Rusiji tako i u Srbiji… svi časovi su titlovani na ruskom i srpskom jeziku, priča Đorđe Bojanić.


gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *